Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Nummer 15

Ja hoor, natuurlijk was er weer een boer op het Journaal die over de oorlog begon te zeuren: dan zouden wij (de sukkels in de steden) hem/hen wel weer nodig hebben. Hij keek erbij alsof hij echt zat te wachten op een inval van Duitsers, Russen of Chinezen.

Ik denk dat het ook zo is, want dankzij de honger in de oorlog zijn heel veel boeren volgens mij nog stinkend rijk; westerlingen met een kinderwagen konden de drie aardappelen en een half onsje vlees betalen met sieraden, een complete linnenuitzet, bestek en weet ik veel welk huisraad de boeren in de oorlog allemaal konden gebruiken.

Het is geweest, de landbouw, de veeteelt, het hoort nauwelijks meer in Nederland thuis.

De coöperaties weten van ellende niet hoe ze aangeleverde melk moeten verwerken. De varkens en koeien schijten heel Nederland onder, de intensieve veeteelt is ronduit misdadig. En al die stinkboerderijen in bijvoorbeeld Kootwijkerbroek denken dat aids een homostraf van God is; misschien kunnen ze inmiddels ook eens nadenken over de zending van boven van salmonella, varkenspest, BSE en nu mond- en klauwzeer. Dat heeft dan zeker geen betekenis hè?

Als je eenmaal in een slachterij bent geweest, eet je geen vlees meer. Laat je kinderen een legbatterij zien, dan slepen ze je na Pasen voor het gerecht omdat je eieren bij het ontbijt had gekookt. Het is een verziekte sector.

Een sector met louter domme krachten die om geld zeuren als de zon drie dagen achterelkaar schijnt of een regenbui langer dan gepland aanhoudt. Altijd eisen om vergoedingen, compensaties. Ik kreeg pijn in mijn buik van het lachen van die boer die een waslijst had opgesteld waaraan de RVV bij de ruiming moest voldoen. Je moet eens gaan kijken hoe dat normaal toegaat als dat slachtvee wordt opgehaald.

En die gek die bedacht heeft dat er een nationale inzameling voor onze nationale milieuvervuilers moet worden gehouden, was vast niet in Kootwijkerbroek het afgelopen weekeinde. Wat de camera\’s niet registreerden was de achterbakse, lafhartige wijze waarop die gereformeerde boeren de RVV\’ers en veerartsen te grazen namen. Complete balken werden door autoruiten geslagen. Er hadden gemakkelijk dodelijke slachtoffers kunnen vallen. De ME sloeg zelfs op de vlucht.

Kootwijkerbroek: het hek eromheen! Hebben ze daar op de Veluwe weer een beetje het gevoel van oorlog waar ze zo naar snakken. Alleen worden nu (gelukkig) de beesten bijeengedreven. En RTL komt de linnenuitzet en de sieraden brengen.

Vorige bijdrage

Nummer 14

Volgende bijdrage

Commentaar: Frank Schreve

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *