Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Nummer 14

Erger nog dan het Mond- en Klauwzeer is de GMO-baccil die ronddwaalt: de Grote Muil van Oplaat-bacil. Boeren noemen het ook wel Oplateritus. Je wordt er vooral mee besmet als je in de politiek zit.

Als burger of boer ben je uitsluitend de dupe, je bent er ziek van, maar je raakt niet of nauwelijks besmet.

De GMO-bacil lijkt erg veel op het verkiezingsvirus. Maar het is anders. Kan het verkiezingsvirus afgedaan worden als een voorjaarsgriepje, dat snel komt en snel weer verdwijnt, de GMO-bacil is chronisch, je komt er nauwelijks meer vanaf.

GMO is vernoemd naar Gertjan Oplaat. Deze boer uit Markelo is dankzij handig ellebogenwerk opgeklommen tot de tegenwoordig blauwe bankjes van de Tweede Kamer. Dat is ook te danken aan het feit dat vrijwel geen volksvertegenwoordiger interesse heeft in de portefeuille landbouw. En laat dat nou net het enige onderwerp zijn waar Oplaat meent verstand van te hebben.

Tijdens verkiezingen hebben politici de onhebbelijke gewoonte om de waarheid heen te draaien, de waarheid op te leuken, te verdoezelen of beloftes te doen die ze niet nakomen.

Het is een kortstondige ziekte, puur uit eigenbelang, die na de verkiezingen als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Een naïeveling vraagt maanden later nog wel eens wat over die beloftes, maar die man/vrouw herkent de leugentjes uit eigenbelang eens in de vier jaar nog niet.

Ernstiger van aard is de GMO-bacil, die leidt tot structureel liegen en draaien.

Zoals gezegd vernoemd naar Oplaat omdat die zelf liegt dat het regent als de zon schijnt. Oplaat heeft de ergste vorm: GMO-arrogantia. Hij vindt geen politicus zo goed als hijzelf. Er is geen minister van Landbouw geweest in wie hij wél vertrouwen had. Als de minister links zegt, zegt Oplaat rechts.

Het is slechts luchtverplaatsing, want als puntje bij paaltje komt, moet Oplaat van zijn fractie zich naadloos aansluiten bij het beleid van de regering.

Hoewel er nog geen noodzakelijk verband is aangetoond, lijkt de GMO-bacil nadrukkelijk op te spelen met de epidemie van Mond- en Klauwzeer (eerder schreef je het in broodletters). Een flink aantal boeren heeft inmiddels gepoogd Oplaat hardhandig te genezen. Door hem uit te schelden en te bedreigen. Maar de GMO-bacil maakt horende doof.

De GMO-bacil heeft van Oplaat een volstrekt onbetrouwbare, onfatsoenlijke, omhooggevallen leugenaar gemaakt.

We moeten juist medelijden hebben met deze Markeloër. Genezing is pas mogelijk als hij uit de politiek moet en die datum is al snel.

Beterschap!

Vorige bijdrage

Nummer 13

Volgende bijdrage

Nummer 15

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *