Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Nummer 41

Eén B-2 bommenwerper is al duurder dan het hele bruto nationale product van Afghanistan bij elkaar. Als de Britten en de Amerikanen nou eens net zo veel aan ontwikkelingssamenwerking zouden hebben gedaan als dat ze in de afgelopen dagen op Afghanistan hebben geflikkerd aan kruisraketten en slimme bommen, dan hadden we waarschijnlijk nooit gehoord van de Taliban en Bin Laden.

En als Israël dan een einde maakt aan de jarenlange kristalnacht voor de Palestijnen heb ik een donkerbruin vermoeden dat een niet onbelangrijk deel van de terreur zal verdwijnen.

De Amerikanen hebben dertig doelen uitgekozen. Die liggen plat. Wat nu? Het land verder terugbombarderen van het stenen tijdperk naar de oerknal? Ik las tot mijn ontzetting dat ze serieus hebben overwogen een atoombom op het land te pleuren.

De internationale luchtvaart verliest dit jaar iets van 23 miljard gulden. Stel, dat je 23 miljard had voor voeding, onderwijs, huisvesting en medische zorg voor de mensen in Afrika en Azië? Eén kruisraket kost al twee miljoen. Daarmee vallen ze een paar primitieve kamelenneukers aan. Iedereen wel eens een boek leest wordt niet gepruimd door regimes als die van Hitler, Pol Pot, Taliban en ga zo maar door.

Ons probleem is verder dat we nooit genoeg hebben. WAO\’ers, werklozen, bijstandsmoeders. Ze kunnen allemaal de tering krijgen, want het gaat om de aandeelhouders. En zo kijken we ook naar de rest van de wereld. De wereld crepeert en wij vervelen ons in de gedachte aan de volgende wintersport.

We praten de hele dag over recessie, terwijl de economie alleen iets minder groeit.

En wat er ook gebeurt, de aandeelhouders moeten gepijpt worden. En dus snijdt de KLM liever in de CAO-lonen dan dat het bedrijf zijn aandeelhouders teleurstelt. De KLM is ook zo\’n Nederlandse natte droom, net als het Nederlands elftal. Vooral wijzelf vinden dat we mondiaal toonaangevend zijn.

Ten Cate bood vijf jaar geleden al bomvrije bagagecontainers en kogelvrije cockpits aan, maar daarvoor had de KLM geen interesse. Liever iets meer winst. Dat hebben de aandeelhouders graag.

Iedereen, echt iedereen laat zich in dit land de mond snoeren. Journalisten toch niet? We hebben toch zo\’n geweldige vrije pers. Bij Wegener willen ze veertig journalisten van de Zwolse en Apeldoornse Courant op straat zetten. Gaat Wegener failliet? Nee, het gaat om winstmaximalisatie. Nou dan zullen die journalisten toch wel van zich afbijten? Helaas. De collega\’s zijn nog te schijterig om hardop te zeggen dat ze boos zijn, uit angst voor represailles. NSB\’ers die stiekem hopen dat de sanering hun deur voorbij gaat. Veertig banen hier, zesduizend lijken in het WTC, voor aandeelhouders is het nooit genoeg.

Vorige bijdrage

Nummer 40

Volgende bijdrage

Commentaar: Brave, new world

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *