Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Nummer 44

Menno Knip, burgemeester. In Almelo. Opereert als een beginneling. Zoals een buitenlandse voetballer eerst alle scheldwoorden leert van zijn teamgenoten, zo heeft Knip een spoedcursus manipulatie gekregen van zijn ploegmaten in het college. Hij draait inmiddels zijn hand niet meer om voor chantage. Knulletje Knip eist grond. Anders werkt hij niet mee aan het regionale bedrijventerrein. Het onbeholpen gedrag van die geflipte militair heeft natuurlijk alles te maken met het vertrek van Hendrikx, Commissaris van de Koningin, het beste wat bestuurlijk Overijssel ooit in huis had.

Provinciale Staten ging natuurlijk akkoord met de aanleg van het nieuwe bedrijventerrein bij Bornebroek. Had iemand iets anders verwacht? Maar waar zeiden de dames en heren volksvertegenwoordigers nu precies ja tegen? Hoe ziet het economisch beleid er voor Twente nou precies uit? Mogen de kleinere Twentse gemeenten als Hellendoorn, Haaksbergen, Oldenzaal en Rijssen nu wel of niet eigen bedrijventerreinen blijven aanleggen? Betekent de aanleg van het regionale bedrijvenpark ook het einde van die vreselijke lintbebouwing langs de snelweg A1 bij Enter? Niemand weet het.

Ook gedeputeerde Thijs Bennink niet. Bennink is achter de geraniums weggeplukt toen Jan Oosterhof de domoren op het provinciehuis zat was en de pleiterik maakte naar Kampen. Daar wisten ze niet wat hen overkwam. Alsof Van Basten vraagt of hij bij ons in Sparta Enschede 10 in de weekeinden een balletje mag meetrappen. De VVD presenteerde een uitgerangeerde bejaarde als opvolger. Bennink dus. De liberalen hebben gewoon geen talent in huis, ik heb woordvoerder Visscher (over Bornebroek) mogen aanhoren: een aardappelzak die zich tot trekpop van het college weet te plooien.

Bennink is ooit wethouder geweest in Enschede. Hij reisde nadien wat rond in zijn kampeerwagen. En wat mij betreft was dat zo gebleven. Ga lekker overwinteren in Spanje. Bennink heeft een plaat voor zijn kop en geniet als in een kind in de ballenbak bij McDonalds. Met secretaresse Joke, woordvoerster Petra, dienstwagen met chauffeur, een riant inkomen. Hij schijnt alleen niet te weten dat je daarvoor ook wat moet doen. Werken bijvoorbeeld. En liever nog beleidsvisies ontwikkelen. Maar dan heb je bij mijn goudvis meer kans. Bennink is altijd op vakantie, onderweg, net naar huis. Of op een receptie natuurlijk. Want onze liberaal is een echte Bourgondiër. Bennink is een kneus die zich met arrogantie en schofferen op de been houdt. Bennink heeft geen visie, geen beleid, geen politiek gevoel. Bennink had de koppen in de Provinciale Staten geteld en geloofde het wel. Hij kwam niet verder dan het voorlezen van zijn standaardverhaaltje. En hij gedroeg zich buitengewoon irritant (om niet te spreken van onbeschoft) als er serieuze vragen werden gesteld. En het aller-, allerergste? Hij is kandidaat om terug te keren als gedeputeerde!

Vorige bijdrage

Nummer 43

Volgende bijdrage

Nummer 45

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *