Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Nummer 43

Beste Youri,

Herman Wessels of Jaap Uijlenberg belt je vandaag of morgen. Ze doen een dringend beroep op je om FC Twente te helpen. Het gaat niet goed met de club. Wessels en Uijlenberg hebben mij met de hand op het hart verzekerd dat Van ‘t Schip niet ontslagen wordt. En terecht. Natuurlijk heeft hij fouten gemaakt. Maar wat dacht je van Pothuizen, Boschker en die Hulshof? Als ik zo zou verdedigen zou de leider van Sparta Enschede 10 mij dringend adviseren lekker te gaan dammen in het weekeinde. Heb je de opgelegde kansen gezien die Booth miste? Op mijn niveau dinsdagmiddag onderafdeling krijg je dan alle ziektes naar je hoofd waarbij miltvuur nog het minste is.

Wessels en Uijlenberg houden hun poot stijf. Zeggen ze. Ik wil het meemaken als die aangeschoten sponsors in de TOS- ruimte de bijgoochem gaan uithangen. Ik wil het nog zien als Vak P in de bestuurskamer verhaal komt halen. En de ratten bij het regionale kutkrantje komen ook weer uit hun holen. Gaan nu schrijven wat het volk wil lezen. Dat Uijlenberg een linkerspits wil gaan kopen, wat hij nooit gezegd heeft. Dat Kollmann ineens een miskoop is die gekocht is nadat hij slechts één keer zou zijn bekeken. Dat Schippie eerder een paar aanvallers wilde kopen. De keurige kledingdracht van Schippie wordt ineens tegen hem gebruikt.
Maar het betekent wel allemaal dat Wessels en Uijlenberg wat moeten gaan doen. Dat begrijp jij ook. En jij Youri, jij bent niet alleen mij held. Jij hebt het minderwaardigheidscomplex van heel voetballend Twente weggespeeld. Weet je nog die ontzettend belangrijke goal tegen Wit- Rusland?

Youri, vriend. Jouw carrière begon bij FC Twente. FC Twente is jouw cluppie. Altijd kijken op teletekst wat ze hebben gedaan. Balen dat ze pas negen uit negen hebben. Jawel Youri, dat is wél zo. Je woont in een schitterend pand in Enschede. Je gaat ook niet meer weg voor een tweederangs baantje. Zolang Noorwegen niet te veel trekt aan je vrouw moet je ook na je Duitse tijd nog wat om handen hebben. Youri jongen, voor het geld hoef je het niet meer te doen. Je verdient ongeveer twee miljoen bij Schalke. Je mag voor niets weg. Je krijgt een groots afscheid, want die moffen weten hoe ze met een topper moeten omgaan, een vedette die altijd zichzelf is gebleven en altijd keihard werkte.

Er is geld bij FC Twente, er zijn sponsors die je salaris willen betalen. Lever wat in, je wilt de laatste jaren van je spelersleven op het veld staan. Je bent fit. Maar wij, FC Twente, de supporters, de spelersgroep, het bestuur, wij hebben je nodig. Kom alsjeblieft. Wees onze Verlosser. Jij wordt het verlengstuk van Schip. Jij neemt het werk over van Eykelkamp die ontevreden is vertrokken. De Witte, Houwing, Kollmann, ze hangen aan je lippen. Na dit seizoen nog één of twee jaar en dan in de technische staf.

Youri, zeg ja tegen Wessels of Uijlenberg.

Vorige bijdrage

Nummer 42

Volgende bijdrage

Nummer 44

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *