Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 10

Wethouder Hans Kok (van Hengelo, waar de PvdA van negen naar zeven zetels zakte) hoeft nog niet te wanhopen over zijn baantje na deze verkiezingen; GroenLinks-voorman Henk Nijhof liet direct weten dat er heel wat moet gebeuren voordat hij de PvdA laat vallen. Samenwerking met Burgerbelangen hoeft van hem niet, maar die partij groeit in de schaduw van alle leefbare partijtjes wel van vier naar zes zetels in Hengelo.

Pim Fortuyn is geen fascist. Fortuyn is een charismatische nicht die het beestje bij de naam noemt. Lees zijn boeken, columns en interviews. Hij is geen nieuwe Janmaat. Maar de mensen luisteren alleen naar alle verhalen over asielzoekers, criminele Marokkanen en onkundige politie- verhalen die overigens bijna allemaal kloppen, zo weten de mensen uit eigen ervaring die beroofd zijn en hulp op het politiebureau komen vragen. Blauw zien de mensen alleen als ze zelf een bon krijgen wegens verkeerd parkeren of vier kilometer te hard rijden.

Er zijn grote problemen in het onderwijs, de zorg en het openbaar vervoer. De mensen vluchten naar Leefbaar Fortuyn. En als er geen club van Leefbaar is in hun dorp, krijgen de echte fascisten zoals Lammerink in Enschede hun stem.

Het is lief van Nijhof dat hij voor zijn vriendje Kok opkomt, ik kan me ook niet voorstellen dat Burgerbelangen in staat is goede mensen te leveren voor een wethouderspost. Net zo min als ik denk dat achter Fortuyn in Rotterdam tientallen toppolitici schuilgaan die alle nieuwe verworven plaatsen kwalitatief goed kunnen invullen. Over zijn eigen lijst bij de landelijke verkiezingen heb ik het dan nog niet.

En dat wordt ook geconstateerd door de goede mensen, onder wie Nijhof in Hengelo. Maar toch is dat fout. In Rotterdam willen de bestaande partijen niets met Fortuyn te maken hebben. Stom, belachelijk en schandalig. Waarom houden we anders verkiezingen? \’Als mijn stem echt invloed zou hebben, hadden ze in Den Haag de verkiezingen allang afgeschaft\’, zei deze week een niet -stemmer. Hij heeft gelijk.

Wij willen op televisie sex- en knokfilms en veel sport. Dat hebben we gekregen. Als wij Fortuyn willen, dan hebben we recht op Fortuyn. Hoe slecht dat ook voor ons is als volk.

In Utrecht leerde Henk Westbroek met Leefbaar Utrecht dat het met zijn club in het college veel geschreeuw en weinig wol is. Je kan niet zo van achter de kassa wethouder worden.

De echte uitslag? We kotsen van de achterkamertjespolitiek van Paars. De meeste stemmers hebben nauwelijks benul op welke lokale lullo\’s ze hebben gestemd.

Wie zijn dommer, wij simpele kiezers of de arrogante sukkels in de politiek die het zover hebben laten komen?

Vorige bijdrage

Nummer 9

Volgende bijdrage

Nummer 11

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *