Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 9

Hoe gaat zoiets? Belt John van \’t Schip met zijn vriendje Jack van Gelder? Om dan samen af te geven op Tubantia. Ik zag het duo eerder deze week \’s avonds, bij één van de 1.273 programma\’s van Van Gelder, gezellig keuvelen. In een behoorlijk denigrerend sfeertje in de trend van: waar zeuren die boeren over? Ze lieten dat misselijke spelersbandje ook weer eens zien.

Van \’t Schip moet niet zeiken. Veel andere clubs hadden hem na zo\’n prestatiereeks allang op straat gegooid. Natuurlijk heeft hij de pech dat topaankopen als Van der Doelen en Van der Weerden bij FC Twente miskopen bleken, laten we het maar eens gewoon hardop zeggen.

Ik zie ook wel de parallellen in de verhalen in Tubantia en Voetbal International. Zelfs het moment van uitbrengen lijkt afgesproken. Nou en? Dat betekent niet dat ze helemaal ongelijk hebben. Voetbaljournalist Leon ten Voorde van Tubantia stond eerder hossend op de perstribune en ik kan me niet herinneren dat hij in de zomer de aankopen fel bekritiseerde. Maar hij heeft de selectie (de waarde en de kwaliteit) de afgelopen weken wél perfect geanalyseerd (krijgt de technische staf zomaar voor niets aangereikt), hij constateert terecht dat FC Twente geen voorsprong kan vasthouden en dat Van \’t Schip bijkans elke wedstrijd het hele team door elkaar flikkert. En hij schrijft de onvrede in de spelersgroep op, laffe klotenvoetballers die off the record hun eigen onkunde in de schoenen van de trainer schuiven, maar voor de camera\’s schijnheilig zeggen dat ze hun best zullen doen. In plaats van zijn anonieme vriendjes wilde Ten Voorde deze week voorzitter Herman Wessels, helemaal afserveren in de krant, maar daar stak de hoofdredactie een stokje voor.

Verrassend was wel dat Van \’t Schip zei dat hij zich liet adviseren door San Marco en de echte plaatsvervanger van God. Kan JC zijn plannen die hij jaren geleden had met FC Utrecht (daar wilde hij een Europees topteam van maken, sponsors stonden in rijen van drie opgesteld) niet in aangepaste vorm met FC Twente opzetten? Hij komt toch regelmatig naar Nederland voor analyses bij de NOS. Reist hij meteen even naar Twente voor overleg en dergelijke. John en Marco voeren samen zijn ideeën uit, sponsors kopen alle spelers die JC aangeeft, hij bekijkt de wedstrijden live via de satelliet en communiceert met John via GSM en internet tijdens de wedstrijd. Wessels blijft gewoon voorzitter en hij doet samen met Uylenberg de aan- en verkopen.

Een utopie? JC komt weer een heel klein beetje thuis, bij hoofdscout Arend van der Wel groeide hij namelijk als klein pikkie op.

Ik hoorde in Almelo bij de plaatselijke businessclub de voorzitter van De Graafschap zeggen dat NAC vorig jaar punten cadeau heeft gedaan en dat daardoor De Graafschap werd behouden voor het hoogste niveau. Ik hoop dat Twente dit jaar van zulke vriendjes heeft.

Vorige bijdrage

Nummer 8

Volgende bijdrage

Nummer 10

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *