Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 14

Politie kan mij niet bekoren. Ik word niet goed van hun voortdurende onkunde. Ik vergelijk het maar met mijn voetbalkwaliteiten, ik wil zo graag die bal opvangen, doodleggen en een medespeler vervolgens vrij voor de keeper zetten. Ik kan het niet. In mijn geval geen probleem, het is mijn werk niet.

De Duitse politie functioneert beter dan de Nederlandse, las ik vorige week weer. De opsporingscijfers zijn positief bijgesteld. Bij het Openbaar Ministerie is het een bende, de zaak SE Fireworks bewees het deze week weer. Ik hoor het ook van regionale advocaten die als curator soms maandenlang werken aan fraudezaken waar vervolgens niets mee wordt gedaan. Het slechte functioneren van het Openbaar Ministerie is de schuld van de kwalitatief slechte politie, hoorde ik hoogleraar Van de Bunt, afgelopen week bij de AVRO zeggen.

Ik ben benieuwd wat ze nu voor mij in petto hebben. Ik schreef al eerder op deze plaats onaardige dingen over de politie in Twente: dat ze er niets van kunnen, dat het paljassen zijn. Toen wilden ze mij voor de rechter slepen. Toch maar niet. Vervolgens werd ik een tijdlang zo ongeveer drie keer per dag staande gehouden. Ik ben al eens gearresteerd omdat ik mijn knipperlicht niet had aangedaan. Ze hebben zich op het bureau helemaal de ziekte gelachen.

De politie is fout geweest in de oorlog. Dat is gewoon een feit. Ze eisten excuses. Toen ik dat weigerde, eisten ze een gesprek met RTV Oost. En werd ik met leugens beschuldigd.

Je voelt je machteloos als die mavo-klas komt binnenvallen. Ze lopen te knoeien bij FC Twente en eisen vervolgens de televisiebanden op. Terwijl TV Oost nota bene niet eens buiten het stadion had gefilmd waar de ernstige onlusten waren. En meteen dreigen: dat ze het recht hebben de boel helemaal plat te leggen of alles mee te nemen. Behoorlijk intimiderend. Met vijf man stonden ze om een collega heen van wie ze eisten dat hij de banden in een machine stopte. Overigens, de eerste bedreigingen aan het adres van TV Oost hebben al plaatsgevonden.

Wijlen Maarten van Traa heeft onderzoek gedaan naar de politie en geadviseerd dat ze zich in elk geval aan de wet moeten houden. Dat kun je net zo goed tegen een muur zeggen. Het onderzoek naar de vuurwerkramp hebben ze bijna verkloot door oneigenlijke opsporingsmethoden. De directie van RTV Oost heeft een klacht ingediend en dan zal er wel weer een uitspraak komen dat de inval oneigenlijk is (zelfs burgemeester Mans van Enschede zei informeel moeite te hebben met de inval) maar ondertussen heb je dat volk wel mooi over de vloer gehad.

De politie melde vorige week dat zij bij Carglass een bureau hebben ingericht waar de klanten die de dupe zijn geworden van een auto-inbraak direct de formulieren kunnen invullen. Dat is de essentie geworden van hun bestaan. Bij de politie kun je formulieren invullen om je autoradio vergoed te krijgen van de verzekering.

Vorige bijdrage

Nummer 13

Volgende bijdrage

Nummer 15

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *