Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 27

Het is alles of niets bij Holec Holland. Good Old Joep wilde begin jaren negentig graag van de Hengelose kraal af en verpatste het aan de Zwitserse bank UBS. Joep van den Nieuwenhuijzen was zijn roemruchte golden touch als bedrijvendokter al lang kwijt. In de jaren daarvoor zoog hij het bedrijf zo leeg dat er op een bepaald moment zelfs geen geld voor de salarissen was en de toenmalige topman Peter Dénis dreigde met een faillissement als er niet een paar centen werden teruggeboekt.

Onder het mooie masker van Joep schuilt het gezicht van een meedogenloze ondernemer die zich om niets of niemand bekommert behalve om zijn eigen portemonnee. Alleen zijn broer (Jeroen) is nog een tandje erger. Het mag niet zo zijn dat Joep minister of staatssecretaris wordt. Dan gaan de archieven open… Het zegt wel alles over de kutpartij van een LPF, met die omhooggevallen nitwit van een Herben, dat ze met zo\’n zakkenvuller komen aanzetten.

Joep verkocht Holec omdat hij dringend om geld verlegen zat. Ook de banken geloofden zijn praatjes niet meer. De Zwitserse bank UBS kocht het winnende lot uit de loterij. Voor weinig ging de Hengelose geldmachine ratelen. En dat was de werkelijke reden dat het bedrijf in 1997 (versneld) naar de beurs zou worden gebracht. Het feest ging niet door en Holec werd verkocht (voor de hoofdprijs) aan het Engelse Delta dat toen aan de (Londense) beurs genoteerd stond voor 3,64 pond. Daarna daalden de omzet en de winst van Holec alleen maar. Delta staat nu overigens op 0.9 pond.

Met die kennis valt het wel mee dat Delta pas vijf (!) jaar na de overname ingrijpt bij Holec Holland. Het bedrijf vangt de grootste klap op door toeleveranciers de pin op de neus te zetten en in de indirecte sfeer worden vijftig banen (van de duizend) geschrapt. Er zijn ook hoge jongens gesneuveld (onder wie directeur Cees Smit), maar die krijgen allemaal geld mee.

Dat Holec het zo lang heeft kunnen rekken is te danken aan Guido Declerq. Een Belg, een charmeur, een slimme gozer met zijn mooie babbels. Hij lulde je helemaal plat met zijn geinige accent. Altijd tijd, altijd aardig. Hij maakte oud-burgemeester Lemstra van Hengelo helemaal gek, de Engelsen ook, en hield de zaak redelijk gesloten. Tot een paar weken geleden. Toen stapte hij uit de Raad van Commissarissen. Net voor de ellende begon.

Een goede topman is ontzettend belangrijk. Dat bewijst bij Hitec interim-manager De Valck. Hij beloofde een reorganisatie na de vakantie. Toch kwam hij vorige week al met zijn plannen. Niet liegen, maar straight. “Dat heb ik gezegd, maar de aandeelhouders en banken eisen dat van mij en dan houdt het op”, zei hij eerlijk.

Eerlijk is ook de huidige directeur Hess van Holec Holland. Woensdagavond was hij zelfs zo eerlijk om te zeggen dat hij wel eens achter het bureau fantaseerde hoe het zou zijn zonder Engels moederbedrijf. Als die Engelsen dat maar niet gehoord hebben.

Vorige bijdrage

Nummer 26

Volgende bijdrage

Nummer 28

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *