Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 28

De krant staat vol met zeikverhalen, maar ik heb de vlag uitgehangen. De chloortrein stopt! De bom op wielen rijdt toch niet eindeloos. Hebben wij dan al die tijd gevaarlijk werk gedaan? Vragen de werknemers zich venijnig af. Ja! En jullie wisten het zelf heel goed. Levensgevaarlijk. Dat ze die handel nu in Delfzijl willen hebben, prima. Het volk daar is nog minder opstandig en erg autoriteitgevoelig. In Twente waren ook decennia lang de industriëlen en textielbaronnen de baas en zei het volk ja en amen.

Het is alleen een schande dat wij als belastingbetalers nog 57 miljoen euro aan één van de meest winstgevende, arrogante en asociale multinationals meegeven.

Ik bid op mijn knietjes dat de EU begrijpt dat Pronk niet anders kon voor zijn pensioen. Die 57 miljoen is echt geen overheidssteun. Echt niet jongens. Akzo heeft Pronk echter leeg geknepen als een tube tandpasta. Want Pronk begrijpt dat Nederland het voor wat betreft het milieu niet echt van het nieuwe kabinet moet hebben. En Akzo wist dat Pronk zo dacht.

Ach, Akzo. Met droge ogen laten ze (uitsluitend en alleen voor het geld) half Twente in een krater vallen.

Akzo heeft Hengelo zo ontzettend veel geld gekost, want Holec Holland was in eerste instantie op die plek gedacht. Maar dat ging niet door, want Akzo heeft de omgeving geruïneerd.

Stik lekker in die 57 miljoen, klootzakken. Van Lede zal bij zijn afscheid wel een paar zakken meenemen. Als je maar opdondert met die smerige handel van je.

De provincie had de nieuwe vergunning voor Akzo behoorlijk verscherpt. Er zou voor zo\’n zeven miljoen euro aan investeringen moeten gebeuren. Die zullen nu wel niet gedaan hoeven worden. Ik houd mijn hart vast tot 2006. Ik vermoed dat de kans op ongelukken de komende tijd heel groot zal zijn. Er kan niets gebeuren, zegt Akzo altijd.

Vuurwerk is ook ongevaarlijk.

Jarenlang heeft de maatschappij geëist dat de chloortreinen stoppen. Nederland heeft economische topjaren achter de rug. Waarom is het toen niet geregeld? Dan hadden de werknemers gemakkelijker dan nu elders emplooi kunnen vinden.

Ik ben erg tevreden over die nieuwe gedeputeerde, nota bene van de twijfelpartij CDA, die Piet Jansen. Hij durft zijn mond open te doen, komt terug van vakantie voor een lullige demonstratie en een werkbezoek. Hij heeft het goed gezien. Ik lees dat de OR vindt dat Jansen naïef is. Gewoon niet opgelet, jongens, misschien kan je je eigen directeur eens aanspreken. Die wist van de hoed en de rand.

En dan hoef je niet alleen in actie te komen naar aanleiding van een interview met Jansen bij Radio Oost.

Vorige bijdrage

Nummer 27

Volgende bijdrage

Nummer 29

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *