Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 8

‘De Rabobank houdt rekening met nieuwe affaires\’, schrijft de chef Toezicht en Compliance in het eigen personeelsblaadje. Daar in Utrecht zijn ze natuurlijk niet helemaal dom. De coöperatieve gedachte heeft ontegenzeggelijk voordelen, maar ook veel nadelen.

Want reken maar dat er nog een hoop ellende zit bij die 370 lokale kantoortjes in Nederland die min of meer autonoom zijn.

Ik lach me altijd gek om die zelfingenomen mannetjes die zich trots bankdirecteur noemen en enthousiast met visitekaartjes zwaaien en dan beheren ze het winkeltje Mariaparochie, Goor, Heino of Holten.

Ze denken dat ze in die dorpen God zijn, maar ze missen natuurlijk de kwaliteit om echt wat in de bankwereld te beteken; ze geilen op hun positie tijdens verjaardagsfeestjes; het zijn miskende kruideniers. En dat weten de Heren Oliver van deze wereld natuurlijk precies.

Het zijn niet alleen de kleine Rabobanken. Dat bewees bijvoorbeeld Doetinchem waar de overkoepelde Rabo-organisatie miljoenen moest betalen aan verkeerd geadviseerde beleggers.

Ik adviseer de chef Toezicht ook eens te gaan kijken in Hengelo, bij de Rabobank Midden-Twente, de grootste bank (voor wat betreft het balanstotaal) van Twente. De beleggingsadviseurs zijn hun boekje (net als in Doetinchem) daar te buiten gegaan, er zijn zieken, er zijn mensen weg op die afdeling; beleggers zoeken hun heil elders. Het wachten is op het barsten van de bom. Er zit daar een directeur (Johan Nijhuis) die als het echt moeilijk wordt een sabattical inlast; dan heeft hij er tenminste niets meer mee te maken.

De bank wordt omgeturnd (van transactie naar advies) door de tweede man, een zekere Teus Baars, die zijn carrière dankt aan zijn puntige ellebogen die hem naar boven kregen, maar verder ongeveer de inhoud heeft van pakweg directeur Goor. Baars voerde de achterkamertjespolitiek in, rekruteerde verklikkers in de organisatie en zorgde dat zijn vrouw allerlei leuke bijverdiensten krijgt dankzij de bank.

De ABN Amro is een arrogante bank, dat vind ik niet alleen, dat vinden ook de eigen werknemers die met duizenden opstapten toen ze de kans kregen.

Van Lanschot in Enschede wordt tegenwoordig geleid door een voormalig boekhouder van de ABN AMRO die wel even voorschrijft wat journalisten wel en niet mogen opschrijven.

De vroegere ING-topman in Oost-Nederland stapte over naar FC Twente omdat hij zijn matrixorganisatie zat was.

Banken deugen per definitie niet, dat is bekend. Maar bij de Nederlandse Bank maken ze zich echt zorgen over die Rabo-knulletjes met te veel verantwoordelijkheid.

Vorige bijdrage

Nummer 7

Volgende bijdrage

Nummer 9

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *