Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Joop Munsterman is nu toch echt de baas van FC Twente

Zijn droom is uitgekomen. Ik vermoed dat hij na zijn uitverkiezing uitgelaten en schreeuwend van geluk een rondje om zijn immense Hengelose paleisje heeft gerend. Joop Munsterman is nu toch echt de baas van FC Twente. Naar buiten toe draagt hij zijn blijdschap niet nadrukkelijk uit. Munsterman wil namelijk niet onnodig op teentjes staan. Wil niet bekend staan als baantjesjager. De invulling van zijn tomeloze ambitie moet zachtjes gebeuren. Dat werkt over het algemeen ook het beste. Mensen die roepen dat ze iets willen, worden veelal gepasseerd. Sommigen noemen hem een gladjanus, een slijmerd, maar dat is Joop niet. Joop is handig, een diplomaat.

Binnen Wegener, waar hij een eigen koninkrijk heeft opgebouwd, kan hij een potje breken, omdat hij in het verleden een paar centen verdiend heeft met huis-aan-huisbladen, journalistiek niet het meest verheffende onderdeel. En daarom probeert hij ook stiekem een eigen krantje uit te geven met meer allure. Het mag van de Raad van Bestuur. Zoals de Raad van Bestuur het ook wel handig vindt dat Victor Doorn is geparachuteerd bij de Kamer van Koophandel en daarnaast een soort onderkoning van de Stedendriehoek is (hij zit ook in het bestuur van AGOVV).

Joop Munsterman heeft alleen slaande ruzie met Gerard Driehuis. Wie? Gerard Driehuis werd ooit met veel bombarie als de nieuwe hoofdredacteur van de Twentse fusiekrant binnengehaald. Hij werd uitgekotst en zodra hij kon, werd hij directeur en eigenlijk is van hem in al die jaren nooit meer wat gehoord of vernomen. Ooit zag ik hem een keer zitten, verkrampt tijdens een Twente Dinner. Veel mensen vroegen zich toen af wat die kwismaster van de Vara precies kwam doen.

Een paar jaar geleden bood Munsterman mij een baan aan. Maar tot op de dag van vandaag weet ik niet of hij dat deed omdat hij mij een goede journalist vindt of omdat hij dat arrogante dagblad onder leiding van Driehuis wilde provoceren. Ik lig daar namelijk niet zo goed. Ik vind dat ze heel veel mensen nodig hebben om de Twentse abonnees dagelijks een magere kutkrant voor te schotelen. Daar helpt echt geen nietszeggende column op de voorpagina tegen of een uitgerangeerde journalist die ergens binnenin Martin Bril probeert te spelen. Ze zijn drukker met de marathon van New York en het samenstellen van boekjes dan met nieuws en verrassende verhalen. Dat vindt Munsterman ook, dat vindt Doorn eveneens en dat vindt de Raad van Bestuur net zo, maar die grijpt tot mijn verbazing niet in bij de krant.

Het was niet Tubantia dat deze week als eerste het langverwachte grote nieuws over Munsterman publiceerde. Dat was Radio Oost, het medium waarover ze bij de krant altijd zo hard lachen. Terwijl Munsterman hemelsbreed zeventien meter van de sportredactie zit in hetzelfde pand.

Jongens, kan ik dit weekend een leuk verhaal verwachten over hoe ik schoenen het beste kan poetsen?

Vorige bijdrage

Nummer 48

Volgende bijdrage

Nummer 50

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *