Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 3

Op vrijwel alle uitnodigingen van rotarions, lions, businessclubs of weet ik hoe al die mannelijke theekransen heten, ga ik in als ze mij uitnodigen voor een verhaaltje. Als journalist wil ik altijd wat van mensen weten, veelal ondernemers of politici. Ik vraag naar hun mening, nodig ze uit voor programma\’s en schrijf bij tijd en wijle onaardig over hen. Wie ben ik, maar als ze met mij willen praten, soit…

Er bestaat een Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel, departement Twente. Het is echt waar, die onzin bestaat al vanaf 1897. Ik heb aan twee bestuursleden afzonderlijk gevraagd mij uit te leggen wat die club doet. Het zal wel aan mij liggen, maar ik snap het bestaansrecht van die club nog steeds niet. Ik werd maanden geleden gevraagd door Het Departement om mijn agenda vrij te houden om te discussiëren met de bazen van de regionale kranten en de omroep. Ik was vereerd, tot ik me meldde, want toen merkte ik dat het een onzinclub is. De leden komen rechtstreeks uit Jurassic Park. Hun gemiddelde leeftijd schat ik op 73 jaar, en de mensen die nog wel ergens een arbeidscontract hebben, zijn indirect uitkeringsgerechtigden, allemaal van die types die bij de Kamer van Koophandel of Industriële Kring Twente een fijn dienstverband met lease-auto hebben, wat opgehoest moet worden door de ondernemers.

We moesten praten over de berichtgeving in de Twentse media. Althans, dat stond in mijn uitnodiging, maar ik heb vooral moeten aanhoren dat het in hun ogen allemaal kloten met een rietje is. Al die fossielen stammen uit de tijd dat de journalist uren in de regen stond te wachten om een vraag te mogen stellen aan mijnheer de ondernemer. Ze idealiseren de tijd dat de textielbaronnen met veertig man in een Raad van Bestuur spuwden op het gewone volk.
Ja, die tijd is inderdaad geweest. Zelden zoveel onkunde, paternalistische arrogantie en geneuzel aangehoord van een paar ouwe uitgerangeerde stumpers. En om dat nog eens te benadrukken werd de goeie ouwe prof Van der Meiden maar weer eens van stal gehaald. Geen misverstand, ik heb diep respect voor de mens en professor Van der Meiden, maar hij moet lekker gaan rentenieren, hij heeft geld zat trouwens. Mooi huis, aardige vrouw en veel video\’s uit de jaren vijftig toen de wereld overzichtelijk was. De prof was een aantal decennia een grootheid op mediagebied. En misschien was dat ook wel omdat er verder weinig communicatieprofessoren waren. Hij is aardig, maar hij moet Barend en Van Dorp geen officieren van justitie noemen, hij moet niet zeiken over te weinig diepgang op televisie. Als je een beetje handig zapt tussen tien en twaalf \’s avonds tussen RTL5, SBS6, Veronica, Yorin en V8 krijg je achthonderd tieten. Dat wil Nederland. Anders was het allang van de buis gehaald. Weet je wie naar die programma\’s kijken? Jurassic Park! Dat kon in hun tijd niet, zij neukten het dienstmeisje, ontsloegen haar als ze daarvan zwanger raakte, en stopten zondags een paar centen in het kerkzakje.

Vorige bijdrage

Twente wordt overspoeld met miljoenen aan 'Ontspanning-cheques'

Volgende bijdrage

Wat gaan de Amerikanen doen?

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *