Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 39

Als tiener was ik fan van ADO. Jarenlang stond ik op de noordzij. Dinsdagavond was ADO te gast bij Heracles in Almelo. Het was voor mij geen feest der herkenning.

Ik herinnerde me weer hoe die gasten andere supporters echt helemaal tot moes sloegen als ze iemand te pakken kregen. Volstrekt emotieloos, zonder genade en meelij schopten en sloegen ze ooit een verkeerd geloodste Feyenoord-supporter voor de ogen van zijn vrouw en zoontje helemaal de vernieling in. Dat gesodemieter in Den Haag kon jarenlang gewoon doorgaan. Politiehonden en
– paarden werden met darts, spelden en naalden bewerkt.

Het is mij een raadsel hoe de ploeg ooit kon degraderen, want de grensrechters langs de noordzij werden echt beschoten, bespuugd en met bekers urine overgoten als ze wel of niet hun vlag de lucht in staken, afhankelijk van welke kant ADO opspeelde. Een gevaarlijke aanval van de tegenstander werd die grensrechter geacht af te vlaggen, de tweede helft moest hij zijn vlaggetje vooral ‘in zijn reet’ stoppen, en daar werd hij desnoods bij geholpen. En je leert snel hoor, met zo’n horde debielen achter je. Het geweld tegen arbiters leverde ADO per seizoen tien tot vijftien punten op.

Ik weet dat veel politici en bestuurders worden bedreigd. Ik weet (een beetje) uit eigen ervaring hoe het is als zulke gestoorden menen met je te moeten afrekenen omdat je wat over hun club (in mijn geval Utreg) hebt gezegd of geschreven.

Over bedreigingen wilde ik graag een tv-programma maken. Wat doet het met je als bestuurder, hoeveel angst kun je aan, hoe reageert de omgeving en wat zijn de gevolgen voor de democratie? Bijna niemand wilde. Het VVD-kamerlid Oplaat was al kwaad (niet op mij) toen ik hem belde omdat de bedreigingen aan zijn adres in de regionale krant waren verschenen. Dat was namelijk niet de bedoeling; de AIVD had dat liever niet. Hij legde mij telefonisch uit dat hij zich rot was geschrokken toen ze bij vrienden van Volkert foto’s en plattegronden van zijn huis en bedrijf hadden gevonden. Dat is andere koek dan een steen door de ruiten.

Margriet Twisterling van de SP-fractie in Zwolle had het gore lef vragen te stellen over een referendum voor de bouw van het nieuwe stadion in Zwolle. Ze werd opgewacht, bedreigd en ontzet door een paar agenten in burger. Met tranen in haar ogen vertelde ze hoe ze de box van haar twee maanden oude dochter naar de achterkant van de kamer heeft verplaatst, want stel je toch eens voor…

Dinsdagavond zag ik tot mijn stomme verbazing Oplaat tot in detail aan Barend van Van Dorp vertellen over de bedreigingen. Het was bijna gekoketteer: kijk mij eens zielig maar ook erg flink zijn. En de VVD is voor hem als bedreigde soort als een warm bad. Bedreiging als stemmentrekker. Jan Mulder voelde het feilloos aan. Het leidt ook zo af van echte gevallen als Twisterling.

Vorige bijdrage

Het beleid van De Geus is de prijs die we betalen voor het geknoei in de afgelopen jaren

Volgende bijdrage

Nummer 40

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *