Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 41

Gertjan Hospers is hot. Een econoom van de Universiteit Twente die schrijft wat hij vindt. Hospers is nog jong, vindt veel en veel niet goed. En dat wil hij opschrijven ook. En dus bood het businessmagazine Twentevisie hem een jaar of wat geleden aan (tegen betaling) een column te schrijven. Maar Hospers is populair geworden en hij vindt een frequentie van zes keer per jaar inmiddels veel te weinig. Dus ging hij ook artikelen aanleveren bij de regionale krant, voor de opiniepagina. Waarvoor hij niet betaald kreeg. Twentevisie is uit zijn hum. En de regionale krant raakte geïrriteerd omdat er wel erg veel Hospers in de kolommen opdook. Hospers met een inhoudelijke en scherpe eigen mening naast dat oppervlakkige geneuzel van de redacteuren zelf. Dat verschil gaat schrijnen. Het is nog onduidelijk wat Hospers gaat doen: mag hij opinieartikelen blijven aanleveren voor de krant, tussen de laatste herfstmode en de advertorials?

Hospers wordt voor elk discussieclubje uitgenodigd, elke praatgroep wil zijn mening horen en zijn naam op de ledenlijst. Niet ten onrechte, bewees hij deze week toen hij in opdracht van de Industriële Kring Twente, de werkgeversorganisatie VNO/NCW en de Kamer van Koophandel een rapport schreef: ‘Van koning-koopman Willem I tot VOF Twente’. Vernieuwend.

Zelfs de meest fervente tegenstander van de Dubbelstad vraagt zich inmiddels af hoe hij ooit zo stom kon zijn tegen te stemmen. Een bandstad (met Almelo en Oldenzaal) was overigens nog beter geweest. Over pakweg twintig jaar trekt iedereen zich de haren uit het hoofd hoe die bestuurlijke en ondernemende klungels van toen (in 2003) zo simpel de luchthaven hebben opgegeven. Dat kun je voorspellen, net zo goed als iedereen wist dat Laga in Losser pakken geld zou kosten. De burgers moeten nu zeventien procent meer onroerend zaak-belasting betalen. Maar dan hebben ze ook een half jaar wat leuks gehad. Met gratis fiets en al, je ziet er een groot aantal nog in Enschede rondrijden. Veelal in de buurt van de UT.

Twente is uit. In Twente zijn geen echte grote bedrijven meer. Ja Hartman, maar zijn opvolgers zijn vooral druk met zichzelf. Bolletje wil weinig behalve verkopen en verder zijn er uitsluitend vestigingen met loonklerken aan het roer. Mooie leasebak, fijn salaris, maar al die jongens van Polaroid (verdwijnt langzaam maar zeker), CMG (idem), Lucent (staat echt op instorten), Arke en noem maar op hebben feitelijk geen reet te vertellen. En topbestuurders als Wierenga zijn uitgestorven. Mans gaat binnenkort met de VUT en Bennink loopt zich in Oldenzaal warm om daarna Enschede over te nemen.

Wie steekt er in Twente nu echt uit boven de middelmaat. Wie heeft gezag? Voor wie heeft Twente respect? Hospers heeft een dijk van een rapport geschreven. Maar wie gaat het dragen en uitvoeren? Ten Cate, Grolsch, Twentsche Kabel, Sanderink, Wessels. We wachten op jullie. Trek je bek open. En niet alleen voor een stadion.

Vorige bijdrage

Nummer 40

Volgende bijdrage

Nummer 41

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *