Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 6

Harry is een beetje voor lul gezet. En niet zo zuinig ook. Afgelopen maandag speelde hij nog de verleidelijke assistente bij de Grote Reddershow van de Amerikanen van Eaton. De journalisten mochten niets vragen aan Harry, het draaide allemaal om de Amerikanen die Holec Holland onder de arm hebben genomen. Het was hun feestje.

Harry heeft vanaf 16 september gedacht dat hij de grote man van het ooit zo roemruchte Holec-concern zou zijn. De nieuwe bedrijvendokter van Nederland!

De grote concerns zouden smeken om hulp als hij eenmaal bij Holec Holland had laten zien over strategische visies te beschikken. En een lompe olietanker als Holec Holland toch weer op koers had gekregen.

De afgelopen maanden wilde hij absoluut niet met mij praten omdat ik publicaties had gedaan zonder zijn toestemming. En dat heeft god liever niet.

Ik werd weer een beetje in genade aangenomen, hij wilde zelfs optreden in het programma Memphis van RTV Oost. Maar nu stond ik niet meer zo te trappelen. Want de wijze waarop Harry naar zijn voorgangers had uitgehaald in de regionale krant is zo ongelooflijk min. Harry is een beetje de weg kwijt, hoogmoedswaanzin.

Dat hadden de Amerikanen waarschijnlijk heel snel in de gaten. Maar ze lieten hem dus afgelopen maandag nog fijn een dagje als aap optreden, play that funky music… De volgende dag werd hij eruit geflikkerd.

Lekker wereldje.

Feit is dat Holec Holland (financieel) gered is. Feit is dat het bedrijf bij ongewijzigd beleid voor het einde van dit jaar bankroet zou zijn geweest. Feit is dat Holec Holland te groot is voor het servet en te klein voor het tafellaken. Hofmans had behalve voor god spelen ook een paar plannen gemaakt. Er zou gereorganiseerd worden (negentig man eruit) en daarnaast zou langzaam maar zeker werk overgeheveld worden naar lagelonenlanden. De werknemers die in de toekomst hun werk kwijtraken zouden worden omgeschoold. Allemaal niet heel slecht, eerlijk is eerlijk.

Veel bedrijven in het oosten van het land die met Amerikanen te maken hebben, zijn daar niet onverdeeld gelukkig mee.

Die Amerikanen willen geld verdienen, zo snel mogelijk en zo veel mogelijk. Ze zijn lomp en gaan desnoods over lijken. Het pleit voor Harry dat hij eruit geflikkerd is. Hoewel hij bijna heeft gesmeekt of hij mocht blijven.

Ik moet eerlijk zeggen, die Hofmans interesseert me verder geen zak.

De Amerikanen gaan het bedrijf van boven tot onder doorlichten en zodra ze het helder hebben, gaat het mes erin. Daar ben ik van overtuigd.

We gaan Harry nog missen. Op zeker.

Vorige bijdrage

Nummer 5

Volgende bijdrage

Nummer 7

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *