Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 7

Ik vind dat ze in Oldenzaal het hele jaar carnaval moeten vieren. Dat is eigenlijk het enige waar die stad in uitblinkt: nagemaakte gezelligheid, en dat dan heel belangrijk vinden! Bureauklerken, ambtenaren en scheidsrechters die het hele jaar druk zijn met dat foute feestje. Ik kan u met klem adviseren een keer te gaan kijken. Stumpers van middelbare leeftijd die op een koude zaterdagochtend op een open wagen staan te bewegen. Met veel drank, en nu kunnen hun vrouwen er niets van zeggen. Zo zielig. En die optocht der gefrustreerden, minderbedeelden en geesteszieken werd jarenlang door TV Oost uitgezonden. Onbegrijpelijk. Maar inmiddels vinden die simpele zielen hun feestje zo belangrijk dat ze ruzie hebben gemaakt met de regionale omroep. Ik ben ze eeuwig dankbaar.

Ik schat de meeste provinciale politici in als carnavalsvierders. Die vinden zichzelf ook zo reuze belangrijk dat ze een paar debatten organiseren in de provincie voor hun stemvee. Ik moet eerlijk zeggen, het viel me in Bathmen niet tegen. Ik moet niets hebben van het CDA, maar Piet Jansen steekt met kop en schouders boven zijn collegae uit, dat moet gezegd. De vrijgezel uit Nijverdal vindt zijn werk als gedeputeerde ook echt fantastisch. Niet zelden bestookt hij zijn ambtenaren midden in de nacht met werkopdrachten via e-mail.

Hoewel ik zijn partij verkeerd vind, lijkt SGP-leider Van Dijk inhoudelijk wel iemand die je er goed bij kunt hebben. Ik vond het alleen sneu voor zijn drie jochies die hij op de eerste rij had geplant. Dan vraag je echt te veel als ouder. Zodra het kan zullen die jongens zich er uitworstelen; moeten die leuke gastjes zondags tussen de wandelingen naar de kerk opzitten in de mooie kamer?

Volgende week donderdag heeft het derde statendebat plaats. In het provinciehuis kruisen de lijsttrekkers van de vier grootste partijen de economische degens. VNO-NCW (medeorganisator) hecht er waarde aan dat de bijeenkomst geopend wordt door de commissaris van de koningin. En daar heeft D66 een stokje voor gestoken. “Als wij niet mee mogen doen, mag het niet in het provinciehuis worden gehouden en mag de commissaris daar ook niet zijn, maak er maar een flinke heisa over”, vertrouwde een D66-pipo mij fluisterend toe. De commissaris heeft half toegegeven: hij komt niet. Dat valt me een beetje van hem tegen. Overijssel is Oldenzaal op grotere schaal.

Het meest carnavaleske is toch wel dat jarenlange geneuzel over de luchthaven, maar dit lijkt de provincie goed opgelost te hebben. Met drie ton, plus drie van Enschede plus drie van de overige gemeenten en het bedrijfsleven krijgen ze 2,1 miljoen van het rijk waarmee alle schulden uit het verleden worden afgelost. “Geen eurocent overheidsgeld ooit nog naar de luchthaven, ik beloof het”, zei gedeputeerde Bennink. En dan nemen investeerders de luchthaven over. Wie? Dik Wessels, Joop ter Haar en de Groninger zakenman Strikwerda. En Louis Frankenhuis van Tui (Arke) overlegt nog.

Vorige bijdrage

Nummer 6

Volgende bijdrage

Commentaar: Onderwijs

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *