Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 8

Morgenochtend vroeg (zaterdag) vergadert de Raad van Toezicht van de Saxion Hogescholen (Enschede en IJselland ). De voorzitter van de club is Herman Hazewinkel (bestuursvoorzitter Volker Wessels Stevin). De integerheid zelve, maar met zijn bouwbedrijf en nu ook met een nevenactiviteit zit hij tot over zijn oren in de fraude en corruptie. Hazewinkel moest voor de beruchte bouwcommissie erkennen dat er geklooid werd, maar dat hij van niets wist. Hij heeft de boel opgeruimd bij de wegenbouwers, maar hij kan nu niet met droge ogen eisen van Cor Boom, voorzitter van het college van bestuur van Saxion Hogescholen dat die opstapt. Terwijl dat natuurlijk eigenlijk wel zou moeten. Er zou worden gefraudeerd bij Saxion, valsheid in geschrifte gepleegd. Medewerkers zetten gemakshalve hun handtekening namens een aantal buitenlandse studenten. Waarom? Om later bij het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen om bekostiging voor de studenten te kunnen vragen. Alleen, dat is uiteindelijk na alle commotie nooit gebeurd. Net geen fraude. Gered door de gong. Ik erken, dat is allemaal onder Albertjan Peters gebeurd. Die kreeg eerst een leuk klusje bij de gemeente Enschede (Muziekkwartier) en is nu ook voorzitter van de provinciale SER, de Seaco.
Boom heeft de organisatie in Deventer al heel fors aangepakt. Mede op advies van Hazewinkel die ook meedogenloos in zijn eigen bedrijf te keer is gegaan wat voor de buitenwereld niet te zien is geweest. Hazewinkel vond de commissie een stelletje sukkels – slecht voorbereid vooral, maar hij moest wel bij die wijsneuzen op het matje komen en daar houdt hij niet zo van. Boom heeft al een aantal Deventer klerken naar huis gestuurd en daarmee zal hij het wel redden. Maar vroeger waren Peters en Boom twee handen op één dikke brombuik van Peters. Daar koketteerde Boom bij zijn aantreden zelfs mee.

Je gaat mij niet wijsmaken dat daar in Deventer een paar bureaucraten op eigen gelegenheid lekker handtekeningen zaten te vervalsen zonder dat Peters (en dus ook Boom, toen nog nota bene de chef Interne Zaken) van niets wisten. Als Saxion veroordeeld wordt, wordt het voor Boom wel heel moeilijk.

En als ik commissaris van de koningin was, liet ik mij niet langer door een fraudeur adviseren. De Seaco is toch al zo\’n club met de impact van een dood konijn. In Enschede zal Peters wel kunnen blijven, daar kan de halve stad als gevolg van een incompetent bestuur de lucht in gaan en dan nog steekt de burgemeester nog (symbolisch) zijn middelvinger op naar het volk.

Ik adviseer Hazewinkel voor de vergadering van morgen even te bellen met CDA-kamerlid Rietkerk. Die heeft dezelfde baan als Hazewinkel bij de christelijke agrarische hogeschool Dronten. Toen daar gedonder was heeft hij de collegevoorzitter met een boog op straat gemikt. Rietkerk hè, nota bene een CDA\’er.

In Twente gedogen we alles.

Vorige bijdrage

Alleen onverbeterlijke optimisten of mensen met stalen zenuwen op de beurs

Volgende bijdrage

Nummer 9

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *