Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 9

Loek de Vries krijgt wel eens boze brieven van mensen die zich beklagen over de kwaliteit van de onderbroeken van Ten Cate. Van L. ten Cate uit Geesteren wel te verstaan dat sinds mensenheugenis niet meer bij het koninklijke bedrijf uit Almelo hoort. En als dan gedreigd wordt dat zij (de briefschrijvers) zich bij zijn baas Geert Steinmeijer zullen beklagen, wordt De Vries helemaal gek.

De Vries is Ten Cate en Ten Cate anno 2003 is een technologisch zeer hoogstaand bedrijf dat het beste kunstgras ter wereld maakt, en zich klem verdient aan de aanstaande oorlog dankzij (onder meer) grote orders van het Britse leger voor tenten, helmen, scherfwerende vesten en een soort stealth-pakken die soldaten zelfs voor nachtkijkers onzichtbaar maakt. En Ten Cate maakt – en dat weet bijna niemand – ook grotendeels die pilootloze spionagevliegtuigen (bestuurd met een joystick vanachter een pc in de VS) die boven Irak en Jemen jacht maken op terroristen.

En niemand is echt geïnteresseerd lijkt het. Het afgelopen jaar heeft De Vries bijkans avond aan avond roadshows afgelopen om zijn verhaal te vertellen. Op de persconferentie in Amsterdam deze week waren twee verslaggevers uit het oosten des lands, drie schrijvers van textielblaadjes en een journalist van het Financieel Dagblad. En het kost wat hoor, zo\’n sessie in een achterafzaaltje van het Hilton.

Ten Cate bestaat volgend jaar 300 jaar. En verder is het zo dat Ten Cate – na de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), toen al zakenpartner van Ten Cate- de eerste multinational was. Ten Cate was ook het eerste koninklijke bedrijf (1856) in Nederland. Nu loop je daar niet meer mee te pronken, maar het leverde een rij commissarissen op met interessante CV\’s.

De Vries is een keiharde voorzitter. Vooral voor zijn management; directeuren die hem niet bevallen flikkert hij er aan de lopende band uit (ook nu loopt minimaal één zaak). Zijn werknemers moeten het wel heel bont maken. Toen een paar maanden geleden bekend werd dat er een kleine zestig banen bij de spinnerij en weverij in Nijverdal zouden verdwijnen, zei hij in een uitzending van Radio Oost alles te doen (zoals scholing) om die mensen naar andere bedrijven over te plaatsen. De Vries weet namelijk donders goed dat die mensen hem in de afgelopen jaren (deels) hebben gemaakt tot wat hij nu is en waar hij o zo trots op is: bestuursvoorzitter van het beursgenoteerde Koninklijke Ten Cate.

De Vries heeft een ego van hier tot Tokyo en hij is gek op geld. Maar op collega\’s (anders CEO\’s) die zich via hun bedrijf verrijken spuwt hij. Een nieuwe vete lijkt aanstaande. Zijn president-commissaris Veenman heeft als falende Stork-man 1,8 miljoen euro meegepikt, die ruziet nu weinig koninklijk met de Nederlandse overheid. En De Vries vergeet ook nooit meer dat Veenman hem op het beslissende moment niet heeft geholpen Gamma over te nemen. En waar was Veenman in de ruzie met United Fabrics? Ik gok dat Veenman voor het feestjaar weg is.

Vorige bijdrage

Nummer 8

Volgende bijdrage

Nummer 10

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *