Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 1

Guusje ter Horst vindt dat zij in Nijmegen burgemeester is van een stad die van corruptie en vriendjespolitiek aan elkaar hangt. Ik weet niet of dat fenomeen in het oosten van het land echt veel erger is dan in het westen (zij komt uit Amsterdam), maar het komt wat naïef over. Hoewel het wel opvallend is dat zij daar tijdens haar nieuwjaarsspeech over sprak.

Jammer dat zij niet ergens in Twente burgemeester is geworden. Ze zou stijl van verbazing achterover zijn geslagen. In Twente kent iedereen echt iedereen en doet zaken met iedereen of weet iets van iedereen of heeft wel ingangen bij iedereen. Als ik mijn journalistieke collegae in den lande moet geloven, is het alleen erger in Limburg.

Volgende week maandag zit het zooitje bij elkaar in de grote kerk in Deventer. Zo’n dertienhonderd man. In die kerk vindt namelijk de jaarlijkse receptie van de Kamer van Koophandel plaats. Iedereen zal er iedereen weer kennen. Ze komen natuurlijk allemaal met de auto, terwijl er amper parkeerplaatsen zijn. Hoewel de Lebuïnuskerk op een minuut of tien lopen van het NS-station staat, wil iedereen niet voor iedereen onderdoen door de auto te laten staan en de trein te nemen. Als ze allemaal de trein zouden nemen, en dat vaker zouden doen, zouden ze alleen maar aantonen dat ze die A1 beter kunnen versmallen dan verbreden.

Goed, ze komen elkaar maandag gelukkig nieuwjaar wensen. En ze gaan afscheid nemen van Bram Hulshof als voorzitter van de Kamer van Koophandel en ze heten Victor Doorn welkom als zijn opvolger. Die neemt en passant zijn baas Jan Houwert mee die zich de afgelopen jaren (als topman van Wegener) nauwelijks of niet wilde laten interviewen, hooguit een paar minuten na afloop van een onvermijdelijke persconferentie.

En de commissarissen van Overijssel en Gelderland komen. En nog een aantal burgemeesters en wethouders. En dat levert ook veel extra bezoekers op van mensen die nog wat geregeld willen hebben.

Bovendien zijn er echt mensen die deze periode absoluut geen tijd hebben, die zich laten voorstaan op het aantal nieuwjaarsborrels waar ze voor uitgenodigd zijn. Echt waar, ze bieden tegen elkaar op waar ze naar toe moeten.

Samen met mijn zeer gewaardeerde collega Martin Steenbeeke mag ik tijdens het feestje maandag aan een paar van die gasten vragen stellen. En directeur Wilma van Ingen van de Kamer van Koophandel praat de boel aan elkaar. Ik wil het graag doen, ik hoef er zelfs geen geld voor als ik in die kerk maar geen tribute to Bram hoef te maken. Nee, Steenbeeke en ik zouden helemaal vrij worden gelaten, was het antwoord. Van de week kreeg ik de eerste mailtjes met de vraagsuggesties…

Dat wordt nog lachen maandag. Overigens, ik wens iedereen toe voor dit jaar wat ze mij toewensen. En wellicht tot maandag. Het wordt een bijeenkomst die niet snel vergeten zal worden.

Vorige bijdrage

Nummer 51/52

Volgende bijdrage

Bram Hulshof en Victor Doorn, scheidende en nieuwe voorzitter Kamer van Koophandel ‘vloeken in de kerk’

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *