Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 52/53

Lijstjes zijn in de mode. Deze krant roept de beste Twentse bestuurder van 2004 uit. Hoewel ik jaren geleden aan de basis van het idee heb gestaan, heb ik me dit jaar volledig afzijdig gehouden. Er zijn slechts 75 wethouders en burgemeesters in de regio en de helft kan niets. Weinig keuze. Met een paar kanttekeningen. Ik vind gedeputeerde Theo Rietkerk een verademing. Voor 2005 heeft hij beloofd een aantal economische problemen annex ruimtelijke ordening (Desmepol, Hutten en andere bedrijven) voor eens en altijd op te lossen. Van mij krijgt burgemeester Plomp van Zwartewaterland een pluim omdat hij is opgestapt ondanks dat hij zijn tijd gemakkelijk had kunnen uitzingen. Ik ken niemand die hem graag mag en hij dwingt als gevolg van zijn geringe lengte weinig gezag af, maar zij tellen niet mee.

Net zo min als Loek de Vries (Ten Cate), ongetwijfeld de beste ondernemer in loondienst, die zichzelf (met 20.000 aandelen en 40.000 opties) en de aandeelhouders nog rijker maakte. De leukste ondernemer was met afstand Hennie van der Most, de slimste Jan Smit; de ondernemer die in 2004 het meeste geld verloor Geert Steinmeijer.

De lijstjes met kloothommels is een stuk gemakkelijker op te stellen. Arend ten Oever, eerste burger van Ommen, is die titel volstrekt onwaardig. Zonder twijfel de slechtste burgemeester die ooit in Overijssel aan het werk is geweest. Nu heeft hij weer de directeur van de woningbouwvereniging telefonisch bedreigd. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een dictator in moeilijkheden, kan ik de onderdrukte bevolking via de Roskam een hart onder de riem steken, want hij en zijn gemeentesecretaris ga ik volgend jaar juridisch achtervolgen met hulp van de bekende advocaat Speijdel en de vakbond van journalisten (NVJ). De vroegere burgemeester Ter Avest wil getuigen dat er geen brief bestaat aan gemeentesecretaris Mulder over toewijzing van een kavel.

De vreselijkste ondernemer is Frank W., de man met drie jaar mavo en vliezen tussen de vingers van het graaien die quasi-emotioneel tegen de rechter zegt dat zonder hem zijn vleesfabriek Weyl failliet gaat.

De slechtste trainer van 2004 is Rini Coolen. Misschien wel de slechtste trainer van de afgelopen 25 jaar van FC Twente. Ik weet zeker dat Twente een belangrijke degradatiekandidaat blijft onder leiding van deze miezert.

De meest masochistische stukjesschrijver ben ik zelf. Deze column heeft mij veel vijanden opgeleverd, ik haal het slechtste naar boven in mensen die mij judaskusjes geven of naaien – maar nooit toegeven dat het aan mijn stukjes ligt; het kost mij klauwenvol geld omdat mensen/organisaties mij niet meer inhuren. Van Gogh werd tenminste vermoord. Bij mij zal het wel een hartaanval worden en enkele familieleden die voor hun goede fatsoen komen.

Ik wens iedereen toe voor 2005 wat ze mij toewensen.

Vorige bijdrage

Nummer 51

Volgende bijdrage

De angst van Yerli voor de grotemensenwereld

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *