Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 50

Zelden heeft iemand zo op zijn flikker gehad van gedeputeerde Carry Abbenhues als afgelopen week directeur Frits Smit van de Kamer van Koophandel in Zwolle. Smit is een man die zichzelf wel iets hoger inschaalt dan directeur van één van de kleinste kamers van Nederland. Het is mij overigens een raadsel waarom die vijf bedrijven en drie snackbars uit dat gebied niet gewoon aan (de KvK van Drenthe) of de Veluwe zijn toegevoegd.

En wat zie je altijd bij Erg Belangrijke Mannen Zonder Belangrijke Baan? Die gaan rare dingen doen om iedereen ervan te overtuigen dat ze echt héél erg belangrijk zijn. Beetje gewichtig praten, stomme acties optuigen en een te grote bek opzetten. Smitje-met-het-enorme-ego stuurde vorige week een persbericht rond, namens tien dorpjes in de regio IJsselvecht. In dat persbericht zegde Smit de provincie Overijssel de wacht aan. Op het provinciehuis (waar ze toch een olifantshuid hebben als het om beledigingen gaat) waren ze héél giftig op het mijnheertje van het kleinste kamertje. Dezelfde dag, even voor vijf uur (als iedereen aan de tap hangt), bereikte mij het dringende verzoek van Smit om hem te bellen “omdat het persbericht enige nuancering behoeft”. Ik heb Smit gebeld. Twee keer zelfs, maar ik begreep geen zak van zijn gebrabbel. Terwijl zijn persbericht juist zo duidelijk was.

Smit vindt het geweldig van zichzelf (zo schrijft hij) dat hij de tien gemeenten heeft uitgelegd dat ze onder zijn leiding een verlanglijstje moeten maken voor de provincie in ruil voor de bedrijvigheidsplannen die de provincie wil zien. De samenvatting van de eisen van Smit: de provincie moet eens ophouden met al te gedetailleerde onderbouwingen bij elke uitbreiding van een bedrijventerrein; de provincieambtenaren moeten hun eigen streekplannen eens goed bestuderen; de gemeenten moeten economisch gezien alles zelf bepalen; de provincie moet eens ophouden met dat ongelooflijke gezeik als een gemeente toestemming geeft om een boerderij om te bouwen tot een ander bedrijf; de provincie moet maar accepteren dat grote bedrijven in het buitengebied niet kunnen worden verplaatst.

Op het geneuzel van Smit tijdens de nieuwjaarsreceptie (op 12 januari) zit niemand te wachten, dus is CNV-voorzitter Doekle Terpstra gevraagd als gastspreker. Met de uitnodiging is een lullig plastic spandoekje meegestuurd om tijdens de speech van Terpstra omhoog te houden. En, zo belooft Smit, “aan het spandoekje is nog een actie gekoppeld”. Benieuwd wie hij nu weer voor de schenen schopt. Ik zal voor de zekerheid Doekle volgende week even bellen, zodat hij weet wat hij zal aantreffen. Dat we 13 januari niet weer een mededeling krijgen dat de belachelijke spandoekactie (wie onderhoudt ook al weer wettelijk verplicht de Kamer van Koophandel, wie betaalt deze onzin?) niet verkeerd mag worden uitgelegd.

Die kleine Carry toch. Jammer dat ik er niet bij was toen ze Smit de oren waste.

Vorige bijdrage

De Jong en Van Wezel hebben Segerink een paar ton afhandig gemaakt

Volgende bijdrage

Geld verdienen en de regio economisch dienen, het is bijna een paradox

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *