Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 16: Tweede Paasdag

Op Tweede Paasdag in de file naar Ikea of MediaMarkt, je auto laten taxeren bij Geesterse Bennie of naar campinggrootheid Obelink. Als je zo je leven invult, dan is er ergens onderweg iets misgegaan. Ze schuifelen in een eindeloze rij langs smakeloze bankstellen of ’s lands grootste hoeveelheid plasmaschermen op een paar vierkante meter. Ik zit dan nog liever een commissievergadering helemaal uit onder leiding van de talentloze burgemeester Kerckhaert die te pas en vooral te onpas die stomme ambtsketen omdoet. Hij moet wel, anders lijkt hij helemaal nergens naar, die slecht geklede ober.

Maar ook al hadden ze een achtbaansnelweg aangelegd, dan nog had het in Hengelo vast gestaan afgelopen maandag. Ik hoorde onlangs wethouder Kok zeggen dat Ikea dan maar verkeersregelaars moet neerzetten, dan is het leed zo opgelost. Dit Hengelose bestuur is lachwekkend, incapabel, dat blijkt met de aanpak van het Meubelplein, dat blijkt hoe ze de rechtszaak van Boomkamp gaan verliezen – ze hebben hem ook nog steeds geen andere grond aangeboden voor zijn Twentheplant. De financiële ellende dankzij het ambitieuze Hart van Zuid is straks niet te overzien.

Niet MediaMarkt, maar dit gemeentebestuur jaagt de helft van de middenstand over de kling. Ze sluiten een weg af, dan halen ze de tegels eruit, schrapen het asfalt weg en vervolgens zie je dagen niemand.

Bij MediaMarkt in Enschede verdwijnen overigens ook vijftien banen, want de eerste aanloop is weg. En de eerlijkheid gebiedt te zegen dat daar het Hengelose gemeentebestuur waarschijnlijk weinig mee te maken heeft. Ik ben overigens tot nu toe één keer (en dan nog beroepshalve) bij MediaMarkt in Hengelo geweest. Maar al is het goedkoper, tussen al die asociale tatoeagetypes, waarschijnlijk aangetrokken door al die agressieve reclames, wil je toch niet op je gemakkie een nieuwe televisie uitzoeken. MediaMarkt is zeker niet de schuld van de ondergang van Megapool. Bij MediaMarkt hebben ze geen personeel, bij Megapool de verkeerde mensen. De naam Expert suggereert veel, maar dat zijn vervelende kruideniers. En dat de Harense Smid met het failliete De Grote Eén een kat in de zak kocht, was vanaf het begin af aan duidelijk. De Grote Eén is helemaal leeggestolen. En het personeel stond erbij en keek ernaar. Net zoals bij Texoprint. Deze werknemers zijn natuurlijk de meubelboulevardbezoekers. Bij de vorige reorganisatie scheet iedereen in zijn broek, wilde niemand de pers te woord staan, doken ze weg als ze een camera zagen omdat ze hoopten dat zij bij het bedrijf mochten blijven werken. Hun paasdagen werden dit jaar vergald met een lullige brief, en de media moesten komen om te filmen wat hen is aangedaan. Ja, nu wel. Pak die vent dan die jullie dit aandoet, die Braakman, beleger zijn huis, gijzel hem, dreig hem met een pak slaag, maar kom niet aan met een protestactie naar de rechtbank die het faillissement uitspreekt. Je krijgt de baas die je verdient.

Vorige bijdrage

Media proberen steeds beter in te spelen op de wensen van de adverteerder

Volgende bijdrage

Nummer 17

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *