Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 18

De net niet generatie is blijkbaar nu aan de beurt om onder de lintjesdouche te gaan staan. Ik heb met verbazing en gêne de lijst van de week zitten doorlezen. Hans van den Berg, die het Avonturenpark groot maakte, vervolgens cashte bij de verkeerde partij die hem saillant genoeg ook vervolgens weer miljoenen lichter maakte via een oninbare lening. Als voorzitter van FC Twente heeft hij geen onuitwisbare indruk achtergelaten en de laatste jaren is hij niet zonder golfclub in zijn handen gespot. Verzoeken aan hem om ergens de zaak over te nemen, desnoods als interim, waren aan dovemansoren gericht. Maar de koningin wordt wel opgewonden van hem. En dat heeft ze hem laten weten ook.

Ik mag Bram Hulshof erg graag. Hij was een erg hoge loonklerk bij de ABN Amro, trouwde heel verstandig en was de laatste jaren als voorzitter van de regionale en landelijke Kamer van Koophandel erg actief. Maar toen ik hem bij zijn afscheid (in de Grote Kerk in Deventer op 12 januari) vroeg hoe hij nou precies herinnerd moet worden, wat hij heeft achtergelaten, kon hij geen antwoord geven. De lintjes moeten een nagemaakte wereld cachet geven. Een uitzondering maak ik voor Jacques Troch van Grolsch. Ik ben fan van Troch, hartstochtelijk. Ik neem hem alleen kwalijk dat hij pas bij zijn afscheid echt het achterste van zijn tong liet zien. Beetje laat en een beetje zwak.

Ik viel van het lachen van mijn stoel toen ik las dat ook mijn vriend, kennis en collega Hennie Ardesch gedecoreerd wordt. Hij heeft een leuk huis overgehouden aan de periode dat hij vastgeklonken zat op de bank bij ADO en FC Twente. Is gek op geile bestuursfuncties, dankzij zijn mooie dochter is hij aangetrouwde familie van keeper Sander Westerveld die moeite moet doen om zijn ergernis over alle op- en aanmerkingen van schoonpapa niet al te zeer te laten blijken. Maar niemand krijgt Hennie gek, de vele jaren in de betonsector hebben hem elk geval een fraaie plaat voor zijn kop bezorgd. Ik moet binnenkort weer met hem voetballen, ik ben benieuwd of hij zijn lintje ook op zijn voetbalshirt speldt. Ja, zo gek is hij zeker.

Ik had opnieuw een lintje gegeven aan Els Koopmans, te laat opgestapt als wethouder in Enschede en te vroeg de laan uitgestuurd in Losser. En ik geef een lintje aan Nettie van den Nieuwboer. Als ze blijft. En dat doet ze. Want ze heeft als burgemeester niets fout gedaan. De officiële website van de gemeente Losser vermeldde afgelopen woensdag alleen interessante informatie over de verkeersaanpassingen in de stad op 30 april en 5 mei. Een beetje Noord-Korea in de provincie.

Honderdvijftig mensen in Overijssel die deze week weer helemaal van niets wisten, met een smoesje werden meegetroond, hun goede pak aanmoesten en stomverbaasd een lintje kregen. En ik vraag een lintje voor Lowietje Snellers omdat hij al twee jaar op een proces zit te wachten dat nooit komt, ondanks dat de Fiod met veel machtsvertoon bij hem binnenviel.

Vorige bijdrage

Nummer 17

Volgende bijdrage

Nummer 19

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *