Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 48

Het verschil tussen FC Twente en Utrecht is niet zo gek groot constateerde Utrecht-speler Douglas afgelopen zondag na afloop. Waarom speelt die man trouwens niet bij FC Twente? Waarom speelt Yildirim daar niet, en Kromkamp, Sonneveld, Sikora, Huntelaar, om er maar een paar te noemen van wie de roots in het oosten des lands liggen. Twente zocht aan het begin van het seizoen een snelle, sterke centrumverdediger; de club kreeg Hoogma op een presenteerblaadje aangeboden, maar de hooghartige Enschedeërs hadden geen trek. De man die vorig jaar nog aanvoerder was van Hamburg SV en vrijwel alle wedstrijden speelde, doet dat nu voor een zeer symbolisch bedrag bij Heracles en staat zo goed als vast in het elftal van de week van SBS6 (voor wat dat waard is, maar goed). Hoogma wil maar één ding: met Heracles promoveren. En dat gaat hem ook lukken. Desnoods via de nacompetitie.

Volgende week dinsdag wordt in de Tos-lounge (na de opname van het economisch radiocafé Memphis met onder anderen Cor van Zadelhoff en Pim Polman) een supportersavond gehouden. Ik ben benieuwd wat de leiding van FC Twente gaat vertellen. Even voor alle duidelijkheid: ik vind dat het duo Munsterman en Plageman goed bezig is. Saneren, opruimen, bouwen aan een nieuw team. En Coolen als trainer kost ongeveer niets, dat begrijp ik ook wel. Ik dacht tot voor kort dat Coolen een onzichtbare kanjer was. Dat leidde ik af uit de aanstelling van Jan van Staa, maar die is hem door de strot geduwd. Coolen wilde een pionnendrager.

Coolen zit in de categorie Paul Krabbe en Cees Loffeld: een tijdje een BVO leiden en dan terug in de anonimiteit. FC Twente had trouwens beter Krabbe kunnen nemen, maar dit terzijde. Kijk hoe Heerenveen het doet met Verbeek, waarom zit die trouwens niet op de bank in het Arke Stadion?

Coolen ziet achter elke boom een vijand, hij krijgt ladingen sms’jes van mensen die beweren dan Van Staa aan zijn stoelpoten zaagt omdat hij op vriendschappelijke voet met journalisten staat. In plaats van die berichten weg te flikkeren gaat hij lopen zeiken. Hij maakt ruzie met een vakman als Bert Konterman die in zijn rol als analist zegt wat iedereen ziet: het voetbal van FC Twente is absoluut ruk, schijtlijstervoetbal, en de spelers worden elke wedstrijd slechter. Dan kun je wel nieuwe spelers gaan halen in de winterstop, maar dat is dan zinloos. Arne Slot (nu uitblinker bij NAC) werd een tijdje terug transfervrij aangeboden: geen interesse! Ja nu wel, maar nu kost hij een paar ton.

Officieel staan Plageman en Munsterman achter Coolen, ze moeten wel, maar intern zeggen ze inmiddels al heel andere dingen. FC Twente speelt tot de kerst tegen PSV, AZ, Den Bosch en NAC. In die wedstrijden haalt Twente ten hoogste vier punten en daarmee zijn ze spekkoper. En daarmee staan ze dan ook bijna onderaan. Nacompetitie tegen Heracles.

Vorige bijdrage

Nummer 47

Volgende bijdrage

De Jong en Van Wezel hebben Segerink een paar ton afhandig gemaakt

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *