Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 5

Hengelo is een kutstad met een kutbestuur en een zooitje kutambtenaren. Ze vinden zichzelf geweldig, verheven boven de andere Twentse steden, in het bijzonder Enschede, maar in Hengelo kunnen ze echt helemaal niets goed doen.

Er is voor een godsvermogen geïnvesteerd in de binnenstad. Zonder smaak, zonder visie en er hangt nu een soort Oostbloksfeer. Elk moment verwacht je een militaire parade.

Verder is het hele teringdorp al jaren volstrekt onbereikbaar. De aannemers en wegenbouwers maken inmiddels de dienst uit. Voor een nieuw laagje asfalt en een andere stoeprand worden doorgaande wegen maanden afgesloten. Naar schatting heeft een tiental mensen schade aan de auto gekregen. De gemeente geeft niet thuis en zo’n wegenbouwbedrijf als Temmink, dat zich in Hengelo als God in Frankrijk gedraagt en dankzij de Hengelose burgers grijnzend de zakken vult, heeft niet eens het fatsoen brieven van gedupeerden te beantwoorden.

Ik herinner me een verhaal in Tubantia waarin een ambtenaar werd getoond welk een ellende hij en zijn arrogante collega’s veroorzaakten. De lul haalde zijn schouders op. Het interesseert ze in Hengelo echt niet.

Door de dubbelstad (in welke vorm dan ook) te blokkeren, hebben die stumpers de ontwikkeling van Twente voor decennia tegengehouden. Dat begrijpen ze nog steeds niet, alhoewel, het gaat natuurlijk om hun baantjes. Ze weten onbewust ook wel dat een dubbelstad bestuurders en ambtenaren vraagt van een beduidend hoger niveau dan ze zelf hebben.

Wat hebben ze niet verpest? Het industrieterrein Westermaat zou het neusje van de zalm worden. Ik zit te wachten op afwerkschotten achter het kippenrestaurant, bij de Kwantum tegenover al die lege kantoren in de buurt van die keukenprins en meubelboer met een kwaliteit waar een dakloze voor een bed nog zijn neus ophaalt. Leve Hengelo. Pleur neer die Expo, Ikea, bedonder andere ondernemers met wie afspraken op papier zijn gemaakt. Het zal ze een worst wezen dat aan die kant van Hengelo de wegen propvol zijn. Zij wonen er niet, zij wonen in de fraaie wijken en zien de bende niet die ze aanrichten.

Houdt het nooit op? Ik ben bang van niet. Het industrieterrein Hengelo Zuid is een verpauperde klerezooi waar een paar ondernemers het toch aandurfden een combiterminal te bouwen. Zonder dat de gemeente overigens ook maar een poot uitstak. Toch eist Hengelo forse havengelden zonder dat ze zelf een euro geïnvesteerd hebben. De ondernemers onderhandelen met de gemeente over een redelijke vergoeding omdat anders dat fraaie bedrijf de nek wordt omgedraaid. En dan stuurt Hengelo een deurwaarder op de combiterminal af.

Foutje? Nee, helemaal Hengelo: onkunde, smakeloos, desinteresse.

Vorige bijdrage

Nummer 4

Volgende bijdrage

Nummer 6

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *