Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 15

Honorair consul! Die onzin bestaat blijkbaar nog steeds. Baantjes om de baantjes. De ene bejaarde geeft het over aan de andere. Wat ze doen? Weet ik veel. Elkaar medailles en beeldjes geven. En recepties houden op kosten van anderen. Als ik zonder paspoort komt te zitten, dan ga ik naar de politie in dat land of bel mijn familie. Maar er schijnen Duitsers te zijn geweest die ten einde raad (in Overijssel op een steenworp afstand van het Heimat…) aan de deur van het riante landhuis van Van Leersum aanklopten om hulp. Dat ze het überhaupt vonden, daar ergens in de rimboe van Wierden, dat is al een lintje waard.

Ik kan me weinig herinneren van de doortastendheid van Van Leersum toen hij als voorzitter van de Kamer van Koophandel (toen nog alleen Twente en Salland) volledig in de tang zat van een secretaris die zich gedroeg als de onderkoning van Twente. En zó bekakt sprak, dat hij bijkans onverstaanbaar was. En waar was Van Leersum als commissaris van Essent toen Boersma zijn zakken zat af te vullen? Bezig met zijn eigen honorering? Jan Hendrikx – mister perfect – zit er ook bij. Lekker, als je geen reet meer te doen hebt, dat je nog mag meepraten als commissaris; dan klink je nog belangrijk. En Essent heeft alle belang bij een seniele bejaardensoos van toezichthouders, dat blijkt wel weer.

Ik kwam Bram Hulshof tegen bij het congres van Twentsche Kabel in zijn rol als chef van de aandeelhouderscommissie. Meegereden met Ten Hag. Gezellig. “Mijn laatste, geen zorgen, mijn laatste jaar.” Hij is gewaarschuwd! Ik mag hem echt graag, maar niet meer in een officiële functie.

Kijk, Piet Jansen als gedeputeerde en aandeelhouder kan ik verrot schelden. En hij legt uit. En Jansen kan het weten, hij is namelijk één van de klanten die al maandenlang verkeerde rekeningen in huis krijgt. Maar wat moet ik tegen Van Leersum zeggen? Demente klootzak? Hoe kun je acht ton aan die graaier van een Boersma geven? Ik hoor die president-commissaris Pennings op televisie zeggen dat het marktconform is. Blijkbaar zijn Van Leersum en Hendrikx zo oud en achterlijk geworden dat ze niet meer weten dat het om onze zuurverdiende centen gaat. Die Pennings is ook commissaris bij Grolsch, waar hij Senseo Pasman marktconform heeft binnengehaald. Zelfs bij Pasman dringt het langzaam maar zeker door dat er in het oosten niet allen maar stomme boertjes rondlopen. Hij heeft zijn eigen salaris verlaagd omdat het onder zijn leiding tot nu toe toch allemaal een beetje tegenvalt. Hij verdient nog steeds meer dan een bijstandsuitkering, per dág wel te verstaan, maar het dringt door. Boersma ontkent nog altijd dat er zoveel klachten zijn over Essent, hij vindt zichzelf die acht ton meer dan waard. Volgende week wordt de aandeelhoudersvergadering gehouden. Van Leersum en Hendrikx zullen op tijd zijn, want dan zijn de plakjes cake nog lekker vers. Treed toch af sukkels, jullie tijd is echt geweest. Liefst bij de volgende vergadering, dan houden jullie nog een friemeltje respect over.

Vorige bijdrage

Vrij naar Veronica: Jan Bugter komt naar je toe dit schooljaar

Volgende bijdrage

Quote heeft een zwak voor de vermogende marktkoopman

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *