Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 3

Directeur Gerard Driehuis van de Twentsche Courant Tubantia noemt columnist Theo Hakkert (van dezelfde krant, dagelijks linksonder op de voorpagina) een hypocriet. En hij zegt dat bij Radio Oost. Zo kennen we Driehuis weer.

Driehuis heeft namens Wegener met Achmea een samenwerkingsdeal gemaakt. Een abonnee van de krant krijgt korting als hij bij Achmea een ziektekostenverzekering afsluit. Daarmee kom je op een hellend vlak als medium, dat weet de journalist Driehuis donders goed, maar de directeur Driehuis heeft als taak het (beursgenoteerde) bedrijf financieel zo sterk mogelijk te maken. De kwestie heeft er toe geleid dat zelfs de lezersredacteur voor het eerst in zijn journalistieke bestaan een mening heeft geponeerd; het kan echt niet! Die nagemaakte Camu (Hakkert) gaat nog een stap verder door zijn collega’s opdracht te geven (via de krant) om de zaak tot op de bodem uit te zoeken.

De affaire in de krant sprak me zeer aan. Mooi, die polemiek bij ons regionale sufferdje, dacht ik nog. Tot Driehuis vertelde dat Heilige Hakkert hem onlangs heeft gevraagd abonnees (via de krant, met korting) boeken te verkopen, een deal met een uitgeverij (Querido). En dan moet je dus weten dat Hakkert naast zijn dagelijkse gebabbel ook boekenredacteur is. Van de reis- en autobijlage is bekend dat het een commerciële zooi is, maar nu weten we dus ook dat interviews met schrijvers te koop zijn. Hakkert is corrupt.

Toen Driehuis nog hoofdredacteur was, heeft hij tegen mij gezegd dat hij mij graag bij zijn krant wilde hebben. Een paar weken daarna heb ik hem gebeld en gevraagd of hij een grapje had gemaakt of dat het serieus was. Hij was serieus en zou het intern voorleggen. Zijn collegae schijnen bij de gedachte alleen al over hun nek te zijn gegaan.

Ook Driehuis zelf legde verrassend snel daarna het hoofd in de schoot en promoveerde zichzelf tot directeur. Bij alweer Radio Oost zie hij dat hij ’s ochtends de Volkskrant prefereert boven zijn eigen krant. Dat doet iedereen met meer dan drie jaar middelbare school, maar het is not done dat je eigen directeur dat zegt. De redactie neemt hem dat tot op de dag van vandaag kwalijk.

Driehuis praat overigens niet meer met deze krant (de Roskam dus) sinds ik hem in een column tot op zijn schoenveters heb afgebrand. Hij is niet boos op mij, maar op hoofdredacteur Han Pape die mijn stuk heeft afgedrukt. Mij neemt hij niets kwalijk, ik mag dat vinden. Een rechtlijnige maar wonderlijke redenering.

Wat ik vind van de deal tussen krant en zorgverzekeraar? Dat zei de directeur van het polisbedrijfje zelf het beste; hij ziet echt geen verschil tussen adverteren en samenwerken. Die man hangt dus vanaf nu om de week aan de lijn bij de krant om te vragen waarom er niet meer positieve verhalen over hem geschreven worden. Dat is tenslotte toch ook goed voor de krant….

Vorige bijdrage

Musea in nieuwe Rozendaalcomplex moeten marktgericht denken

Volgende bijdrage

Nummer 4

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *