Roskam Moordkuil Jaargang 13, 2007

Nummer 1

Ik proestte het uit toen Victor Deconinck vol ernst zei dat de zaal tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Kamer van Koophandel vol zat met ondernemers. Bejaarden, zal hij bedoelen, uitgerangeerde managers, lokale en regionale politici die al die onzinpartijtjes (gedwongen?) moeten aflopen.
Deconinck kost vijf mille. Als het van ver komt, is het goed. Blijkbaar herbergt het nieuwe kamergebied, dat loopt van Haaksbergen via Harderwijk tot bijna bij Heerenveen, geen man of vrouw die op een fatsoenlijke manier een receptie van een uurtje van de Kamer van Koophandel voor Twente, Salland, de Veluwe en de Kop van Overijssel op een aardige manier aan elkaar kan praten. En de paradox was des te pijnlijker, want Deconick moest vanuit alle hoeken en standen opdreunen dat het oosten van het land zo goed is. Ooit stelde Deconinck voor Twee Vandaag wel eens een kritische vraag, maar voor geld kruipt en slijmt hij desnoods bij die lul van een Otto Mengelberg. En op commando verlaagde Deconick zich om het Beatle-liedje All Together te zingen en de zaal uit te nodigen mee te doen. De bingo ontbrak helaas wel.

Otto Mengelberg is een dwerg die niets kan en daarover erg arrogant doet. Hij is ooit als een zoutloos compromis naar voren geschoven om voorzitter van de Kamer van Koophandel in Zwolle te worden.
Ik ben woensdag speciaal voor hem naar Zwolle gereden om hem joepiedepoepie voor het laatst in actie te zien. Als één van de weinigen, want hoewel naast de 930 stoelen van De Spiegel er zelfs in een aparte zaal met schermen nog wat waren neergezet, waren er hooguit 750 mensen op de ooit zo befaamde KvK-receptie afgekomen.

Toen de Zwolse dwerg wat moest zeggen, zat hij naar zijn glaasje water te staren, met dat glaasje te spelen en was bijna onverstaanbaar. Ook de kamerbaas der kamerbazen Thijs Wöltgens was ingevlogen om te zeggen dat de KvK in Oost-Nederland zo geweldig bezig is en een voorbeeld voor de rest van Nederland. Logisch, hij was geparkeerd in hotel Wientjes, niet het allergoedkoopste onderkomen in Zwolle waar Van der Valk al jarenlang door het gemeentebestuur geterroriseerd wordt; burgemeester Meijer (een geflipte wethouder in Den Haag waar hij de tramtunnel totaal verpestte) zal ook wel regelmatig zijn gasten bij Wientjes onderbrengen. En voor wat, hoort wat, nietwaar?

Een fraai theatraal ballet als aanvulling op het programma was aardig, maar gezien de kwaliteit van de mensen in de zaal was een paaldanseres beter op zijn plaats geweest. Wöltgens meldde overigens dat de heffing van de KvK per 1 januari 2008 weer naar beneden gaat. De heffing is nog steeds veel te hoog zolang ze nog van dit soort belachelijke feestjes met dure camera’s, achterlijke decors en deftige hapjes kunnen organiseren. In Twente is de netwerkdichtheid erg hoog, maar in Zwolle, Harderwijk en Apeldoorn is het een drama. Als dit een voorbode van de fusie is…

Vorige bijdrage

Nummer 51

Volgende bijdrage

P&O-opleiding als aanjager militaire carrière

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *