Roskam Moordkuil Jaargang 13, 2007

Nummer 12

Geert Wilders is een beetje sneue man. Zal ooit wel door een vrouw met een hoofddoekje zijn afgewezen dat hij nu angst en verdoemenis preekt over de islam. Ik vermoed dat Herre Teeninga nog ergens een paar koffers Aegon-geld heeft opgeborgen. Zijn koffiezetapparaat ging onlangs onder de veilinghamer, maar hij leeft schijnbaar nog steeds zijn onbezorgde leventje van vroeger; ik zie hem althans weer overal en vooral onbeschaamd opduiken.

Tegen dat soort mensen hoef ik niet beschermd te worden. Een blinde ziet nog dat ze niet deugen, ik loop wel met een boog om hem heen. Ik ben niet bang voor de Wildersen en Teeninga’s van deze wereld. Nee, ik wil beschermd worden tegen mensen met een ogenschijnlijke smetteloze reputatie. Zoals Jan Hendrikx, zoals Herman Finkers. Dat zijn mensen die schier onzichtbaar de democratie uithollen dankzij hun populariteit uit vroegere baantjes.

Hendrikx was als Commissaris van de Koningin zogenaamd de man die Overijssel in de vaart der volkeren opstuwde. O ja, wat dan? Kan iemand mij een lijstje mailen? Nee, Hendrikx was vooral een meester in politieke spelletjes, een sluwe man, hij zei nooit wat hij dacht. Hij zorgde erg goed voor zichzelf en hij zorgt nu weer voor zijn politieke vrindjes die dus hem ook weer de hand boven het hoofd houden.

Hendrikx is de man die onder meer dat afzichtelijke Essent-salaris van Boersma goedkeurde. Toen ik hem daar in een eerdere column op aansprak, had hij bijkans het schuim van woede in zijn mondhoeken staan. Maar toen ik hem een paar weken daarna tegenkwam in de skybox van Wessels (FC Twente) trad hij mij tegemoet alsof ik de avond daarvoor nog met hem was wezen stappen.
Zelfverloochening, alleen maar voor een paar centen, alleen maar om er nog een beetje bij te horen. En toen ze hem vroegen om een coalitie op het Zwolse provinciehuis te vormen, vroeg hij nog net niet wat de uitkomst moest zijn – verkiezingen hebben met regenten als Hendrikx nooit zo veel zin. De beste gedeputeerde van Nederland (Theo Rietkerk) heeft daaraan gewoon meegedaan. Waarmee ik zeker niet pleit om die arrogante en volstrekt onverstaanbare (maar wel winnende) SP-Turk te promoveren tot bestuurder, God en Allah beware ons.

En Finkers gaat weer optreden. Als het om dat vliegveld gaat, is hij dat volgens mij altijd blijven doen, die man weet niet meer wanneer iets komedie en wanneer iets echt is. Ik volg de ontwikkelingen rond het vliegveld al vijftien jaar: ze kregen het financieel niet rond toen ze nog met de vliegbasis voor een duppie op de eerste rang zaten. Ze krijgen het financieel nooit rond, zelfs niet als ze 24 uur per dag mogen vliegen. Waarom ik toch voor ben? Omdat ik kots van de demagogie van onze Twentse nar. En ik weet zeker dat al onze fijne bestuurders morgen het hele vliegveld volplempen met woningen en bedrijven als het vliegveld definitief wordt afgeschoten.
Enschede wil zo graag een afslag van de A1. En dan een rondweg. En dan…

Vorige bijdrage

Nummer 11

Volgende bijdrage

Nummer 13

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *