Roskam Moordkuil Jaargang 13, 2007

Nummer 15: wat zal er met Wegener gebeuren?

Twente Vandaag houdt er dit weekeinde mee op. Ik las die door stagiaires gemaakte krant nauwelijks, maar toch vind ik het jammer. Ik houd van mensen die (deels met eigen geld) iets nieuws proberen te ondernemen en ik houd erg van kranten die met liefde worden gemaakt. Helaas kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat Twente Vandaag door een halve gek met de naam Gerard Gasman werd geleid. Een charlatan met achtervolgingswaanzin, geen lekkertje, maar hij heeft het in elk geval geprobeerd. Ik kan niet in de portemonnee van Gasman kijken, maar een vent met normale sociale vaardigheden had het volgens mij kunnen redden.

Wat natuurlijk veel erger is dat mensen van wie nota bene rond hun naam een Twentse geur hangt, Aan de Stegge en Alberdingh Thijm, zich bij uitgeverij PCM hebben leren kennen als graaiers, als dieventuig. Het bedrijf is door achtereenvolgens de ING en investeringsmaatschappij APAX volledig uitgeknepen en als dank krijgen de zelfbenoemde toppers miljoenen mee. Nee, daar heeft u weinig tot niets over gelezen in de zogenaamde kwaliteitskranten Volkskrant en NRC, onderdeel van PCM. En nou zijn die redacties verontwaardigd over de gang van zaken. Mochten ze in de afgelopen jaren niet schrijven over wat er bij henzelf gaande was of hadden ze dezelfde ziekte als redacteuren van Wegener, de ziekte van zeven kleuren stront schijten die leidt tot zelfcensuur? Want waarom wel verontwaardigde verhalen over Ahold, over Numico?

De opmerkingen over Het Parool (dat dagelijks keurig bij de hoofdredacteur van deze krant wordt afgeleverd) waren bij PCM schamper, maar het wist zich wel tijdig los te weken van die schooiers. De journalisten van Volkskrant en NRC lachen schouderophalend over het aantal abonnees van de Groene Amsterdammer, maar die krant had de afgelopen tijd alle primeurs over het onheil bij PCM.

En wat zal er met Wegener gebeuren? Ik lees niet in de Stentor of Tubantia over hoe Wegener zijn eigen mensen behandelt. Dat stond vorige week in deze krant in keurige bewoordingen, bij andere gelegenheden laat Gijs Eijsink zich beduidend grover uit. En terecht.

Die Engelse jongens die Wegener zullen opkopen, gaan waarschijnlijk echt snijden. Het grote geld bij Wegener wordt verdiend bij de weekbladen, maar als je ziet hoe daar de cultuur is, dan zou ik nog liever vuilnisophaler worden. De smerigste afdelingschefjes krijgen daar verantwoordelijkheid over bijvoorbeeld de opmaak. Hobby, genot en machtsspelletjes om elkaar messen in de rug te steken op zwakke momenten, en ze klikken bij de iets hogere chefjes over elkaar. Ellebogenwerk tot in perfectie. Nee, Joop Munsterman verdient het grote geld voor zijn bazen niet dankzij eerbiedwaardige journalistiek, en er zitten mensen tussen die lachend iemand in elkaar schoppen die op de grond ligt. Munsterman weet het en doet er niets aan. Omdat het slechts huis-aan-huisbladen zijn? Nee hoor, net als bij de Volkskrant en NRC is het eigen hypotheek eerst of zoiets.

Vorige bijdrage

Topman MESA+ Dave Blank wil kennis ook gebruiken voor honger en aids

Volgende bijdrage

Nummer 16: Sneu is Jacques Troch

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *