Roskam Moordkuil Jaargang 13, 2007

Nummer 21: Willie Oosterhuis, succes in Hilversum, mafketel

Natuurlijk had Willie Oosterhuis het televisieprogramma Forum van TV Oost drie jaar geleden niet moeten overnemen. Maar Willie zat in een fase van zijn leven dat alles wat hij aanpakte ogenschijnlijk in goud veranderde. Hele volksstammen stonden toen te blèren om onze kale presentator. Radio- en televisieverslaggevers die op pad waren, kregen de mening over Willie te pas en te onpas opgedrongen.

Toen echte journalistiek steeds minder belangrijk werd, kwam Willie nadrukkelijk op de voorgrond.

Willie heb ik de afgelopen jaren van dichtbij meegemaakt. Ik vind het een uitmuntende presentator, hele stadions doen hij ze vraagt, beangstigend soms. Willie had de journalistiek met zijn camjo-recorder bij tijd en wijlen te pakken. Hij had soms wél de menselijke verhalen, in tegenstelling tot de journalist met de grote televisiecamera ernaast. Vaker was het genante televisie, maar wie had er in die tijd verstand van? Ja, Frans Bromet, maar die was niet altijd voorhanden.

Willie (met twaalf ambachten en dertien ongelukken) is als horecabaas ooit een keer op flink op de fles gegaan, Ellende, toestanden. Hij leerde ervan het leven te nemen zoals het komt. Maar hij vergat de les te trekken dat je voor sommige vakken ook wel iets moet kunnen. Naast mooie gesprekken in Willie met zijn camjo, stonden veel tenenkrommende verhalen in Forum die, als hij zich een half uurtje had voorbereid, hadden kunnen worden voorkomen. Zoals zijn oplossing van de vuurwerkramp.

Willie bracht de regionale televisie naar de gewone mensen en (ook letterlijk) het volk van de straat naar de televisiestudio. Waar andere tv-collega’s soms gestalkt werden (dat gebeurt niet alleen in Hilversum) en blij waren dat ze van bepaalde mensen waren verlost, nam onze kale gek, zoals ik hem liefkozend/chagrijnig noem, ze weer net zo vrolijk mee naar binnen.

Ik ben Willie steeds meer gaan waarderen, hij is namelijk echt geïnteresseerd in de mensen die hij uitnodigt. Voor hem is het niet het zoveelste item. En ik zag in de afgelopen jaren al die in mijn ogen sneue zangers voorbij trekken. Een kennis van mij smeekte me ooit om te regelen dat hij in Willie’s Regiotap mocht optreden. Grootmoedig streek Willie over zijn hart. De jongen is inmiddels redelijk succesvol, maar zal zijn eerste televisieoptreden nooit vergeten.

RTV Oost, nee Willie, heeft de piratenmuziek in dit land groot gemaakt. Hij gaat nu op een themakanaal van de TROS verder waar RTV Oost kiest voor de Duitse schlagers. Jannes bidt nog elke avond voor Willie die dus ook de grondlegger was bij TV Oost van de camerarecorder-journalistiek die inmiddels is verheven tot maat.
Maar niet iedereen blijkt even handig met apparaten en met mensen als hij is.

Succes in Hilversum, mafketel.

Vorige bijdrage

Nummer 20: burgermeesters op een kneuzenkermis

Volgende bijdrage

Jan van Halst wil van FC Twente meermaken dan alleen een voetbalclub

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *