Roskam Moordkuil Jaargang 13, 2007

Nummer 9

De tweespalt in ondernemerskring wordt steeds duidelijker. VNO-NCW ontkent het wel, maar heel veel DGA’s, zoals directeurgrootaandeelhouders van (familie)bedrijven worden genoemd, ergeren zich rot aan de zakkenvullende managers die ten onrechte ook als ondernemer te boek staan. Maar dat zijn gewone loonslaven. Het enige dat hen onderscheidt van u en mij is dat ze zelf hun eigen salaris mogen invullen. En dan is het moeilijk maat houden, zo blijkt.

Ik gun die Jan Bennink van Numico die tientallen miljoenen aan bonussen, hij schijnt het bedrijf overeind te hebben gehouden. Maar niveau had die Bennink pas echt gehad als hij voor een Balkenende op de loonlijst was gaan staan en er ook nog eigen geld in had gestoken. Want dat doen echte ondernemers dag in dag uit. Maar Bennink is net zo’n dief als de rest. Dus pikt hij naast zijn bonussen twee miljoen euro aan regulier salaris.

De kruidenier onder het graaivolk bleek vorige week toch wel Aad Veenman. Wie? Veenman was ooit een talentvolle man in de Raad van bestuur van Stork. Hij is technisch heel sterk, maar beleid, visie en strategie, nee daar heeft hij geen kaas van gegeten. Heel handig manoeuvreerde hij van Stork naar de NS waar ze in hem volstrekt ten onrechte een topper herkenden. Bij Stork griste hij nog snel een oprotpremie mee en bij het spoor was zo’n beetje zijn eerste daad (hij kon bij wijze van spreken nog geen treinstel van een metro onderscheiden) het fiks verhogen van zijn loon.

Bij Ten Cate schnabbelt Veenman bij als president-commissaris, maar ook daar blijkt weer hoe weinig die man van strategie en beleid begrijpt; Veenman was bijvoorbeeld de man die er dwars voor ging liggen toen TenCate desnoods op vijandige wijze Gamma wilde overnemen. Ook zijn optreden rond De Claim op De Vries en TenCate was beneden peil.

Maar goed, Veenman heeft naast zijn al verhoogde salaris ook nog bonussen (ruim een ton) voor zichzelf klaargezet. Bennink zou er om lachen, maar Veenman is zoals gezegd de kruidenier onder de zakkenvullers.

En nou komt het: het plebs bij het spoor kreeg geen driehonderd (!) euro bonus uitgekeerd omdat de reizigersonderzoeken tegenvielen. Om nou te voorkomen dat de echte spoormensen vraagtekens zouden plaatsen bij het betere graaiwerk, keerde Veenman gauw uit: het is tenslotte toch zijn geld niet. Het klootjesvolk heeft zich weer met een paar kruimels laten afschepen.

Waarom doen de Veenmannen van deze wereld dat? Mijn opa heeft in een kamp de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en likte later altijd de kruimels van zijn bord. Welke oorlog heeft Veenman meegemaakt? Ondernemers willen niets met mensen als Veenman te maken hebben en staan op het punt een eigen organisatie op te richten. Kan Veenman nog mooi op zijn CV zetten, misschien kan hij ook daar geld voor vragen.

Vorige bijdrage

Nummer 8

Volgende bijdrage

Nummer 10

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *