Roskam Moordkuil Jaargang 14, 2008

Hoe goed is Geert Jansen eigenlijk?

Hoe goed is Geert Jansen eigenlijk? Ik heb een zwak voor de Commissaris van de Koningin in Overijssel, maar misschien is hij dat ook wel gewoon. Zwak. Ik was niet enthousiast over de manier waarop hij de burgemeestercrisis in Raalte aanpakte waar eerste burger Bolhuis zo goed als zeker gefrustreerd zelf vanachter zijn eigen computer allerlei aanmatigende teksten en insinuaties op de site van de gemeente zette. Bolhuis stond eerder als wethouder in Apeldoorn aan de basis van de ruzie met het beursgenoteerde Reesink. Toen er klappen vielen, was Bolhuis net als in Raalte pleite. Niemand in Raalte had de moeite genomen voor de benoeming even Apeldoorn te bellen…

Burgemeester Willeme van Dinkelland is gevloerd door zijn eigen wethouders. Het kan niet anders of die wethouders zullen eind maart ook historie zijn. Alle vertrouwelijke informatie ligt eerder bij een aantal journalisten dan bij de fractievoorzitters. Bij TV Oost was eerder deze week een heimelijk opgenomen gesprek te horen van wethouder Krouwel met zijn buren over de erf-afscheiding. Iemand heeft dus met een opnameapparaat onder zijn trui gelopen. Daar kan ik dan weer een uurtje over nadenken bij een goed glas wijn.

En Jansen? Nadat de wethouders het vertrouwen in Willeme in november opgezegden, heeft Jansen zelf een onderzoek gedaan. Dat is een beginnersfout. Les één uit de boekjes van slimme bestuurders: zorg dat je zelf geen partij wordt bij een ruzie tussen provinciale sukkels. Les twee is dat je jezelf goed indekt bij dergelijke ruzies. Want de boerenkinkels zullen alles doen om jou aan hun kant te krijgen. Willeme leverde allerlei munitie aan Jansen om de wethouders onder vuur te nemen, Jansen schreef later aan de minister dat hij zulke brieven nooit had gezien. Willem wacht nu op de val van zijn vroegere wethouders, anders stapt hij zo goed als zeker naar de rechter. Hij voelt zich in de steek gelaten door zijn commissaris. Opvallend trouwens dat ook in Den Haag niemand het voor Willeme opname en hem als een hete aardappel liet vallen.

Jansen heeft het recht een tijdelijke burgemeester te benoemen. Hij ging in gesprek met de fractievoorzitters die graag twee mensen voorgedragen wilden hebben. Eerst ging Jansen akkoord, later benoemde hij zonder overleg zijn cultuurvriendje Jan Kristen. Deze krant heeft eerder gepleit voor ex-commissaris Hendrikx als tussenpaus. Dat was eigenlijk de enige goede benoeming geweest. Hij kon of wilde niet, ik heb hem daarover niet gesproken, want Hendrikx is nogal onbenaderbaar de laatste tijd. Hendrikx ziet eruit als een sfinx, maar wel één met goede contacten. Je gaat wat meer aan hem denken nu je dat bestuurlijke geklungel van zijn opvolger meemaakt. Jansen is amicaal, loopt altijd vooraan in de optocht als kamerleden op werkbezoek komen, hij maakt graag vrij voor een dineetje in Den Haag. Maar hoe goed is Jansen? De Overijsselse burgemeesters zijn in elk geval klaar met hem na zijn optreden in de affaire Dinkelland.

Vorige bijdrage

Student weet het beter dan zijn werkgevers

Volgende bijdrage

Aruba is armoedig en vooral erg smerig

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *