Twentesport

Nieuwjaar

Als je wint, heb je vrienden en wil iedereen wat van je. En dus trok Joep Schreuder van Studio Sport in korte tijd maar liefst twee keer de IJssel over om de nieuwjaarsbijeenkomst van zowel Heracles als FC Twente bij te wonen. De procedure was twee keer hetzelfde: hij wachtte de bezoekers voor de ingang op, stelde links en rechts achterloos wat vraagjes en ‘versneed’ dat met stukjes uit de officiële toespraken en wat interviewtjes met spelers en trainer. Leuk om naar te kijken, vooral ook omdat Joep dat op amusante wijze presenteert aan de kijker, anderzijds heeft hij soms geen flauw idee wie hij voor de camera heeft.
Als het om wethouders of doktersvrouwen gaat, begrijp ik dat, maar toen hij ‘Avonturenpark Hans’ bij de ingang van De Grolsch Veste een vraag stelde, had hij toch moeten weten dat hij een oud-voorzitter van de club bij de kladden had. En zo’n grijze muis is Hans van den Berg toch ook niet, hij schijnt ook in het bestuur van RTV Oost te zitten – waarschijnlijk voor het traditionele diner bij De Librije, maar goed. Daarom hebben Hans (mag ik zeggen) en ik afgesproken binnenkort bij te praten; ik mag niets vragen over zijn misgelopen miljoenen bij het Hellendoornse pretpark.
‘Mijn’ Hans zat bij het TOS-feest (de club pakte flink uit afgelopen zaterdag in Go Planet om het 25-jarige bestaan te onderstrepen, smoking was verplicht, anders kom je er niet in, had oud-voorzitter Stokkentré voor wie ik een zwak heb gezegd – dus mijn vader kon die avond niet uit) keurig aan een tafeltje vooraan met Cees Anker. Natuurlijk ook die vreselijke Hartman, maar waar waren Fransen en Kesler? Kesler stuurde mij met de feestdagen een kaart met daarop de vraag waarom ik hem de afgelopen weken niet had gebeld voor de toto (dat speel ik al jaren elke vrijdag met een paar vrienden – ooit één keer 80 gulden (!) gewonnen met elf goed). Ik maakte nog het grapje dat ook hij moest weten dat het winterstop was, maar de werkelijkheid is dat hij er nooit meer dan zes goed heeft,en belangrijker: hij zegt iets te vaak dat hij FC Twente geen kampioen ziet worden.
Toch hebben die filmpjes van Joep mij de ogen geopend. Ja, ik ben een westerling. En dat wrijven ze me in het oosten een keer of dertien per week onder de neus (in het westen zeggen ze inmiddels dat ik praat als een boer, maar goed). Maar al die mensen die opgedoft naar de nieuwjaarsbijeenkomsten gaan, zijn gewoon kopieën van de mensen in de Arena of De Kuip. Sportief succes zorgt er dus voor dat al die mannen een nieuw pak kopen (waarschijnlijk onder druk van hun echtgenotes) met nerveuze snit, iets te korte pijp zoals de PC Hooftstraat voorschrijft. En de bijbehorende mokkels schijnen maar één winkel te kennen: in Amsterdam, Rotterdam, Almelo en Enschede zijn de voetbalvrouwen identiek. Knap dat die mannen na afloop de goeie meenemen.
Het belangrijkste nieuws deze week wat mij betreft: Evert ten Napel gaat naar de WK! En dat is geen grapje. Ouwe lullen blijven nodig, en dat geeft mij dan ook weer moed.

Vorige bijdrage

Kampioentje

Volgende bijdrage

Pasveer

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *