Twentesport

Ziel

Sander Boschker was alleen geïnteresseerd in een gesprekje met journalisten als zijn contract verlengd moest worden en hij zijns inziens te weinig geld kreeg geboden voor zijn nieuwe contract. Dan kreeg je te horen dat de club geen oog had voor mensen van de streek en alleen westerlingen goed verdienden. En daar moest je dan een verhaaltje van maken. Met een beetje geluk kom ik hem niet meer tegen.

Daarentegen beleef ik veel plezier aan sporters als Marijn de Vries, Stefan Groothuis, Erben Wennemars, Pien Keulstra. Klasbakken. De Vries die als experiment op late leeftijd begon met professioneel wielrennen en nu als 35-jarige een contract voor het komend seizoen heeft bij Argos. En ze kan briljant schrijven, ‘verjoeg’ Mart Smeets op zijn vaste plekje in Trouw. En in die column durft ze zichzelf bloot te geven. Bijvoorbeeld over mannen van wie ze opgewonden wordt….

Misschien ben ik wel journalist geworden omdat ik een gemankeerde sporter, muzikant, politicus, ondernemer ben. Ik zie alleen de buitenkant, het succes, de grote verdiensten vaak, de glamour. Ik zie hoe dat jongetje van 19 jaar kapot gemaakt wordt, omdat iedereen zijn vriendje wil zijn, ieder meisje wil wel met hem naar bed, de voetbalclub waar hij onder contract staat regelt alles voor hem. Nieuwe auto? Zoek maar uit. Blijf dan maar eens normaal. Het lichaam wordt dagelijks getraind door conditietrainers, veldtrainers, techniektrainers, maar het hoofd? En dan gaat het minder, je wordt uitgefloten, je kan geen winkel binnen lopen of ze beginnen tegen je aan te zeiken dat je er eigenlijk gen reet van kan, dat je over het paard getild ben, dezelfde mensen die eerder vochten om met jou op de foto te mogen.

Zaterdagochtend praten mijn collega Martin Steenbeeke en ik (Radio Oost tussen 9 en 10 uur) met Stefan Groothuis, geboren in Wierden, voormalig wereldkampioen sprint die serieus heeft overwogen een einde aan zijn leven te maken. Hij kan er nu goed over praten, maar hij voelt nu ook de druk zich te kwalificeren voor Sotsji. Pien Keulstra werd een complex aangepraat door de KNSB, zij praat mee. Ook Erben Wennemars die er ogenschijnlijk moeite mee heeft dat zijn leven als topsporter is afgelopen, maar zich inmiddels realiseert dat hij iedereen uitlacht: hij zit als analist in elk geval in Sotsji.

Mensen die een kijkje in hun ziel durven te geven, daar ben ik jaloers op.

Vorige bijdrage

Stand van Zaken: Hans Kroeze (video)

Volgende bijdrage

Jan Rietman is ze nog steeds erg goed bij stem

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *