De Roskam Jaargang 12, 2006

Van Gogh vond een deel van de Marokkanen geitenneukers

Naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh schrijft columnist Jan Medendorp van deze krant op uitnodiging een opiniërend artikel over het vrije woord. Medendorp, zo is bekend, neemt ook zelden een blad voor de mond.

Iets zeggen wat anders dan de daad bij ’t woord

De democratie en het vrije woord vergen enige intelligentie

Ik heb Van Gogh direct na de aanslag bij de KRO voorgedragen vanwege de verkiezing van de Grootste Nederlander Aller Tijden. Met als stemadvies zijn voorbeeld de Goddelijke Kale Fortuyn op 1, vervolgens Theo op 2 en op 3 zijn oud-oom (hoewel niemand dat ooit heeft geverifieerd) Vincent.

Reageer ik overdreven? Ik heb de kranten en televisie-uitzendingen gezien na de moord. Iedereen is geschokt, iedereen vindt het spijtig, iedereen zegt dat de democratie in gevaar is en velen zijn bang dat het geweld in dit land verder toeneemt. Ik neem het ze niet kwalijk, want wat moeten ze anders zeggen een paar uur na de dood van Van Gogh? Dat ze blij zijn dat die dikke klootzak met zijn impopulaire filmpjes en vreselijke columns opgeruimd is? Hij is er bij bijna alle kranten uitgeflikkerd omdat het establishment zijn provocaties niet pruimt. En nu reageren diezelfde mensen vol woede en ongeloof. Beetje ongeloofwaardig.
Het ergste vind ik die nagemaakte dame uit Enschede (Femke Halsema) die met haar piepstemmetje de wereld waarschuwt. Onze eigen Vanenburg in Den Haag. We zijn in dit land doodsbang voor rechts, voor de fascisten, maar er komt wel erg veel geweld uit de linkse hoek de laatste tijd. Je mocht van tante Halsema en haar voorgangers nooit wat zeggen over buitenlanders in relatie tot godsdienstwaanzin of criminaliteit.

Het gaat bij de vrijheid van het woord om twee zaken: de feiten en de meningen. In een column worden die twee zaken meestal gecombineerd tot een opvallende tekst. Wel of niet spraakmakend, wel of niet leuk. Als ik in deze krant schrijf dat ik iemand een zeikerd vind, is dat mijn mening. Ik probeer dat meestal te onderbouwen op basis van zijn of haar werk, houding of gedachtegoed; de vrienden van de persoon in kwestie zullen mijn mening niet delen, neem ik aan.
Als ik schrijf dat iemand bedelt bij het bestuur om voetbalkaartjes, moet dat kloppen. Daarom was er een paar maanden geleden ook zoveel heisa over een gefantaseerde column van Youp van ’t Hek in de NRC over een hoofdredacteur van een regionale krant die het had gewaagd een journaliste op het spoor van Youp te zetten.
Maar als het een mening betreft, kan wat mij betreft vrijwel alles. Iedereen moet en mag alles kunnen zeggen. De Italiaanse kandidaat Buttiglione voor de Europese Commissie houdt bijvoorbeeld niet van homo’s. Half mannelijk Nederland houdt niet van homo’s. Zolang die Buttiglione geen heksenjacht begint, zal het mij een zorg zijn. In de dagelijkse praktijk werkt het niet, want hij zal geen homo’s om zich heen dulden. Nee, maar een beetje homo wil ook niet voor hem werken, neem ik aan.

Ik heb heel onaardige dingen geschreven over onder anderen Jan Boomkamp, Pim Polman, Jan Mans, Frank Kerckhaert en deze week Cor Al, maar die laatste leest dit niet, want hij viert vakantie op kosten van zijn huurders.
Ik weet dat Boomkamp toentertijd zo kwaad was op mij dat hij heeft gezegd gas te geven als hij mij voor zijn auto had ontwaard. Ik kan me dat voorstellen. Als hij het maar niet doet.
Ik heb voor de rechter gestaan omdat ik het adres van oud-wethouder Pingen heb genoemd en daarbij de suggestie wekte dat zijn ramen wel ingegooid mochten worden. Ik zou direct als columnist zijn gestopt als zijn ramen echt waren ingegooid. En ik had de schade betaald.

Waar het om gaat is dat iedereen, iedere imam, politicus, opiniemaker moet kunnen zeggen wat hij wil. Marokkanen mogen de Nederlandse samenleving verafschuwen, respectloos, zonder zeden en moraal en ze mogen alle vrouwen hoeren vinden. Als ze maar niet als zodanig handelen. Van Gogh vond een deel van hen geitenneukers. De christenen zijn geen slag beter of slechter dan islamieten. Of voetbalsupporters. Het zijn mensen die iets of iemand nodig hebben voor hun eigen identiteit. Hooligans hebben ook al een aantal moorden achter hun naam staan omdat er mensen zijn die een andere club toejuichen. En er worden hele volksstammen in dit land bedreigd omdat ze een mening hebben in de ogen van het domme volk.
Trouwens, de hele maatschappij hangt van huichelarij aan elkaar. Aardig doen om de klus binnen te slepen, terwijl je in werkelijkheid het bloed wel kan drinken van je opdrachtgever of baas.
Een krant kan je wegleggen, een artikel overslaan, bij een radio- of televisieprogramma kan je weg zappen, bij spreekkoren in een voetbalstadion gaat dat niet op. Dus moet je daar tegen optreden.

Democratie en het vrije woord vergen enige intelligentie. Als ik schrijf dat iemand eens flink in elkaar geslagen moet worden omdat hij als directeur enerzijds zijn zakken vult en anderzijds mensen ontslaat, bedoel ik vooral dat het een ontzettende lul is.

Het gevaar zit met name bij de hersenloze volgelingen.
En in dat kader had Van Gogh gelijk: door alle bezuinigingen op het onderwijs in de afgelopen decennia is Nederland gedebiliseerd. Op de televisie kan het allemaal niet oppervlakkig en dom genoeg zijn, serieuze kranten vinden steeds minder aftrek. En alleen politici met oneliners scoren.
Alles zeggen betekent niet alles doen.
De democratie en het vrije woord vergen enige intelligentie

Vorige bijdrage

Reynier van Bommel een ‘bijzonder’ lector Ondernemen

Volgende bijdrage

Gerben Kuitert, een jongen die zich graag meet met de nieuwe rijken

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *