De Roskam Jaargang 18, 2012

Iedereen gestoord in Haren en Holleeder in de weilanden

Nummer 39 – 2012

Een paar duizend gestoorden stappen op een vrijdagavond in hun auto (of in de trein) en gaan naar Haren. Waarom ik ze gestoord noem? Omdat ze weten dat er een fout is gemaakt bij de uitnodiging voor een feestje. En vervolgens reageert iedereen zo ongeveer als een gestoord persoon.

We leven in een crisis, de werkloosheid loopt op, het duurt nog wel even voordat er in dit land een kabinet is gevormd, maar toch heeft een paar duizend man de tijd en het geld om naar de andere kant van Nederland te reizen. En geeft iedereen elkaar de schuld van de ellende die volgt. Van dat meisje dat iets vergeten is aan te vinken op Facebook tot politici die en passant de (social) media willen verbieden, het liefst in Nederland, maar als dat onhaalbaar is dan toch zeker in Haren waarvan ze kennelijk een soort Birma wensen te maken. Als het dat al niet is trouwens, maar dit terzijde. Die burgemeester Rob Bats, die zijn naam zeker geen eer heeft aangedaan, kan zijn carrière verder wel vergeten, overal zal hij herinnerd worden als de man die zo ongeveer alles heeft fout gedaan bij deze rellen. Overal verschijnen nu van die feestaankondigingen.

Eerder hadden we de zogenaamde flashmobs, mensen die elkaar niet kennen, maar zich ineens spontaan verzamelen om een act te doen, zoals gezamenlijk dansen of zingen. Dat had ook in Haren gekund, maar daar wil je normaal gesproken nog niet dood gevonden worden. Ik las op Twitter een advies van communicatie-expert Danny de Vries: de beste en goedkoopste citymarketing ooit. Muzikanten, horecamensen, deejays, iedereen wilde in Haren soms zelfs voor niets aan de slag gaan om een topfeest te organiseren tussen de weilanden. Maar nee, de provinciaal Bats denkt in de jaren vijftig en laat straatnaambordjes weghalen, daarmee werden de Duitsers tenslotte in de oorlog ook mooi gefopt: immer gerade aus

De volgende hype zal wel bij mij in de regio komen. Ik woon in Dortherhoek, in de buurt van Bathmen dat sinds een paar jaar onderdeel is van het altijd gezellige Deventer. Het is hier goed toeven. Op nog geen uur rijden van Amsterdam hebben ook veel Amsterdamse acteurs (zoals van Gooische Vrouwen), presentatoren (Matthijs van Nieuwkerk), artiesten (vroeger Jos Brink) deze contreien ontdekt, want de omgeving puilt uit van de bekende Nederlanders. En daar loopt tegenwoordig ook De Neus tussen, de vroegere crimineel die van Nieuwe Revue naar verluidt twee mille ontvangt per column in dit blad. Ik hoef u niet voor te rekenen hoeveel keer meer dat is dan ik krijg voor deze bijna wekelijkse bijdragen… De Stentor is er opgedoken en bracht het nieuws dat Holleeder niet in het lege huis van Brink woont. Ze vonden niet uit dat hij zo ongeveer een stamtafel heeft in één van de etablissementen in de regio, met een gepantserde auto wordt vervoerd en dat zijn zoontje niet onverdienstelijk op de regionale kartbaan presteert. Het kan natuurlijk niet uitblijven, deze krant zal Facebook overtreffen en hordes dagjesmensen zullen in de bossen van Laren, Loo, Gorssel en Oxe op zoek gaan naar de man die naar alle waarschijnlijk goed is voor een paar liquidaties, maar nu als Beertje Colargol wordt geknuffeld. Bij mij om de hoek…

Vorige bijdrage

Anne Loes Kokhuis studeerde per ongeluk Commerciële Economie

Volgende bijdrage

Ze zijn schijtlijsters bij FC Twente

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *