Twentesport

Jan Smit

Natuurlijk is die man afgetankt van hier tot aan Tokio. Natuurlijk had hij met drie lekkere wijven en een Ferrari ergens de rest van zijn leven in de zon kunnen gaan zitten. Maar Jan Smit is op zijn gelukkigst als hij zijn auto in het Heracles-stadion uit een goal moet ophalen, omdat een paar spelers die daar geparkeerd hebben. Natuurlijk ergert hij zich groen en geel aan de soms enorme salarissen die sommige voetballers wensen, omdat ze een bal recht vooruit kunnen spelen. Maar het voorzitterschap houdt hem jong. En houdt hem betrokken bij het echte leven. Ook een Ferrari gaat vervelen, hij is al sowieso niet zo’n zuipschuit en je zak is ook wel een keer leeg – zeker als je recht hebt op AOW. Althans dat vermoed ik, want Smit viert zijn verjaardagen niet en geeft liever zijn pincode af dan zijn geboortedatum. Ouder worden is het ergste wat hem in zijn leven overkomt. Hij heeft nog zoveel schik. Hij nodigt regelmatig een dame uit die gespecialiseerd is in ‘social media’ om hem achter de computer en op zijn mobiel bijles te geven. Want dat spelers hem op Facebookbelachelijk maken zonder dat hij het kan lezen, vindt hij ook een verschrikking.

En hij heeft van zijn ouders het adagium mee gekregen van ‘doe maar normaal..’ dus voor hem geen Porsche of Ferrari maar een degelijke Volvo die een vriend voor hem is gaan kopen (en en passant de dealer sponsor van Heracles heeft gemaakt…) omdat hij afdingen gênant vindt. Voor hem ook geen dure lunches. Op het stadion eten ze tussen de middag met een paar man aan de vergadertafel in de betrekkelijk kleine kamer van de directeur (Nico-Jan Hoogma) en de voorzitter (Jan Smit). En gewoon sneetjes brood, er staat een kuipje margarine op tafel en er liggen plakjes worst en kaas. Uit niets blijkt dat Jan Smit volgens Quote goed is voor zo’n 75 miljoen euro.

Vergis je niet. Hij bouwde uit het niets het grootste deurwaarderskantoor van Nederland dat hij op het hoogtepunt verkocht. En begon weer een tweede kantoor dat inmiddels ook al weer serieus meedoet. Hij kon een beetje korfballen, maakte van Heracles een stabiele middenmotor en heeft eigenlijk maar één diep gekoesterde wens: Europa in met Heracles. God, wat was hij kwaad toen Heracles na het verlies van de bekerfinale (tegen PSV) toch Europa niet in mocht door de verkochte wedstrijd Feyenoord-Heerenveen.

Ik weet dat de hoofdsponsor naar wie het te verbouwen stadion vernoemd zal worden inmiddels ook wel de wedstrijdjes tegen NAC en Groningen heeft gezien. Hij wil zijn kunstgrasmatten in Europa laten zien (en verkopen vooral). Maar als die twee samen na de WK een paar echte toppers gaan halen, dan moet dat toch haalbaar zijn? Dan zal Smit (nu al de langstzittende voorzitter) de geschiedenisboeken ingaan en hoeft de hoofdsponsor niet naar Enschede te verhuizen (hij wordt daar net iets te vaak gesignaleerd…).

Vorige bijdrage

Het wordt alleen maar erger als we altijd tegen blijven

Volgende bijdrage

Stand van Zaken: Henk Bolk (video)

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *