De Roskam Jaargang 20, 2014

De onderwereld van het vlees, de rechter van de rijken

Jaren geleden heb ik eens om tafel gezeten met Frank Weyl en Kenaad Tewarie. Het was een verre van prettig gesprek, maar met de kennis van vandaag ben ik blij dat ik het überhaupt overleefd heb. Onderwereld. Weten we nu. Vermoedden we toen.

Ik kwam hem (Tewarie) later nog eens tegen bij een Superunie-feestje. Destijds was hij een grote jongen bij Laurus. Onbegrijpelijk. Het kan niet anders of Tewarie heeft op zijn minst geweten dat er bij Weyl op een balanstotaal van zestig miljoen euro voor 45 miljoen gefraudeerd werd, wat de curatoren Daniëls en Stekelenburg (zo blijkt uit hun verslag) “indrukwekkend” vonden. Waar ik gek van word, is dat types als Tewarie steeds maar weer aangesteld worden. Na Laurus en andere bedrijven (slechts korte tijd in dienst, toeval?) dook hij op bij Vion, nota bene als CFO – chef Geld.

Ik heb wel eens de indruk dat de hele vleessector van ellende aan elkaar hangt en de benoeming van Tewarie bij Vion is daar een voorbeeld van. Hij werd er al na vijf maanden (in februari van dit jaar) uitgeflikkerd. Niemand weet waarom, wellicht dat de nieuwe topman Michiel Herkemij (oud-topman DE Master Blenders) zijn CFO eens gegoogled heeft… Of wellicht had Tewarie net als in de goede oude tijden van Weyl zijn werkwijze van intimideren weer opgepakt.

Hoe dan ook wil Herkemij blijkbaar niet geassocieerd worden met onderwereld. Tewarie kreeg godbetert nog 205.000 euro mee (zes maandsalarissen), vindt dat hij contractueel nog recht op vijf ton heeft en stapte naar de rechter. En hij eist nu zelfs twee miljoen van het vleesverwerkingsbedrijf wegens “onredelijk ontslag”. Vooruitlopend daarop had Tewarie alvast beslag laten leggen bij Vion. En de rechter? Deze golfbal vindt dat “het bij Vion heeft ontbroken aan een goede regie toen zij op zoek ging naar een nieuwe CEO alsmede een nieuwe CFO” Tuurlijk…. De rechter gaat er dan ook van uit dat het ontslag “uitsluitend is ingegeven door het feit dat de nieuwe CEO van Vion de samenwerking niet zag zitten”. Kortom, de kans is groot dat Tewarie geheel zijn zin krijgt…

Waar was deze rechter trouwens toen als gevolg van het besodemieteren van de samenleving door Frankie Weyl en zijn Tewarie-trawanten zeshonderd man werd ontslagen van wie een aantal nog steeds in de bijstand zit? Waar was deze rechter van de rijken, rechter van de zelfgenoemde bovenlaag, rechter van de upperclass toen?

Vorige bijdrage

Tom Egbers

Volgende bijdrage

Volkshuisvestingdictator; incompetente commissarissen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *