Twentevisie Jaargang 13, 2001

De koning van de wisseltruc Gelink in Enschede: hij maakt u rijk! Of maakt u hem rijk?’

De wisseltrucs van Gelink in Enschede

De provisie-woekeraar

De FNV wil de advertenties van de snelle geldjongens niet meer hebben, maar in het grootste consumentenblad van Nederland, de Kampioen van de ANWB, koopt G.W. Gelink uit Enschede (met bijkantoren in Breda en Hoofddorp) minstens één, maar vaker meer pagina’s per maand om de mensen te vertellen dat hij ze rijk kan maken. Hij maakt er fraaie circus advertenties van met veel kleuren, schreeuwerige koppen waarin grote getallen zijn verwerkt, net zoals hij dat doet in zijn krantje dat een aantal malen per jaar in Twente huis aan huis in de bus glijdt. Het is verneukeratief. Want Gelink krijgt de laag opgeleide mensen met de kleine of lege beurs dankzij wie hij nota bene zijn zakken vult.

IK MAAK U SCHATHEMELRIJK, als u de hoofdprijs in de staatsloterij wint. ‘Dat is in feite de boodschap. Als u met Gelink in zee gaat, maakt u hem rijk. ‘400.000 gulden beloning’. ‘Een hypotheek van drie ton vanaf 278 gulden na tien jaar lasten vrij’. Met dat soort teksten trekt Gelink de gezinnen die een hoge hypotheek hebben en niet veel ruimte over hebben voor hun gezinsbudget. De advertenties deugen niet. Ze wemelen van (bewuste?) fouten over rentepercentages die genoemd worden en informatie wordt bewust achterwege gehouden (zoalsde maandelijks betalingen).

Overwaarde

In heel kleine letters geeft Gelink aan hoehij de wisseltruc toepast. U moet hembetalen. En wel met de overwaarde opuw huis. Hebt u dat niet, dan kan hij nogwel aan een heeeeeel voordelige leninghelpen, maar dan kan hij u niet meer rijkmaken. De truc van Gelink is in feite simpel. Hij beëindigt de huidige hypotheek.Hij sluit voor u een nieuwe af die veelhoger ligt dan de oude. Met het verschil(de overwaarde van het huis) gaat hijvoor u beleggen. En hij weet nu al dat hijdat zo succesvol zal doen dat u binneneen paar jaar met de opbrengst uw helehypotheek kan aflossen.

Ik heb een paar vragen voor Gelink. Ik had ze graag aan hem persoonlijk gesteld, heb hem (per ongeluk waarschijnlijk) ook heel kort aan de telefoon gehad, hij zou mij terugbellen, was vervolgens weken achtereen in vergadering, niet aanwezig of op vakantie.

Provisies van halve ton

Hij is een dus een beursgoeroe die aangeeft in zijn eigen berekeningen dat rendementen van 15, 16% bij hem heel normaal zijn. Hoeveel mensen heeft hij in de afgelopen maanden failliet geholpen na de enorme koersval? Waarom moeten de mensen een nieuwe hypotheek afsluiten, nieuwe verzekeringen en dergelijke? Ze kunnen toch ook wel een lening afsluiten van bijvoorbeeld een halve ton en dat geld aan hem geven dat hij dan blijkbaar in notime kan vermenigvuldigen? Waarom wil een gerespecteerde instelling als de Rabobank Enschede niet met hem in zee? Het antwoord is gemakkelijk gevonden. Gelink heeft een nieuw product bedacht in de jaren van voorspoed waarin de beurzen spectaculair stegen en de mensen veelal dankzij hun eigen huizen rijker werden. Hij is niet sociaal, wil niet de mensen met de kleine beurs helpen.Nee, hij verdient zelf heel grof aan de mensen die met hem in zee gaan. Tot wel een halve ton! Want hij vangt de volle mep aan provisie van de bank als hij een hele nieuwe hypotheek afsluit voor de sukkel die met hem in zee gaat. En hij sluit links en rechts nog wat verzekeringen af (met provisie voor hem) en opent her en der rekeningen voor de klant (met provisie over het beleggingsdepot). Logisch dat hij niet wilde meewerken aan een interview.

Vorige bijdrage

Mondiale topper in antiballistiek en kunstgrasvelden

Volgende bijdrage

Telecomsector in plus als gevolg aanslagen in VS

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *