Roskam Moordkuil Jaargang 05, 1999

Nummer 41: flinkerds in een old-boys netwerk

Het paternalisme blijft. De geest van de textielbaronnen hangt nog steeds in Twente. En dat zal voorlopig zo blijven. Als je niet vóór hen bent, ben je tégen hen. In de IKT’s, KvK’s, kwaliteitskringen, lezingen en noem maar op, waar de 150 heren om wie het draait, elkaar frequent tegenkomen, worden de zaakjes geregeld.

En dus wordt de hoofdredacteur van dit prachtperiodiek bijkans ondersteboven gelopen om deze rubriek geschrapt te krijgen. En de pseudo-toppertjes bellen mijn andere hoofdredacteur bij RTV Oost. De flinkerds die in een old-boys netwerk wel eens even de zaak zullen regelen.

Machtspolitiek. Geld.

Het gaat werkelijk zo ver dat dit volk advertentiereeksen dreigt stop te zetten om mij de mond te snoeren. In vroeger tijden kochten ze de krant gewoon op of stuurde een knokploeg. Misschien een ideetje jongens?

Ik heb Han Pape werkelijk gesmeekt mij te ontslaan. Probleem opgelost. De Roskam kan blijven bestaan. Ik eervol ten onder. Pape zegt liever failliet te gaan dan aan de ketting te worden gelegd van het Twentse grootkapitaal. Fijn statement, want aan één regionaal spreekorgaan van de elite heeft Twente meer dan genoeg. Maar ik heb liever niet op mijn cv staan dat ik de ondergang van een fantastisch journalistiek initiatief op mijn geweten heb.

Ik heb te maken met twee ras-tukkers die omwille van de vrijheid van meningsuiting, die omwille van het naar buiten brengen van het nieuws, ongeacht het aanzien des persoons, die een ander geluid willen laten horen, mij door dik en dun steunen.

Ik weet niet of ik zelf als hoofdredacteur al die gluiperige bedreigingen omwille van één journalist met een grote bek wel had kunnen weerstaan. Want ze zijn slim en machtig hoor, die nieuwe textielbaronnen die nu hun zakken gevuld hebben als projectontwikkelaars, makelaars en bankdirecteuren.

Heren, u heeft gewonnen!

Deze krant moet blijven bestaan, de regionale omroep heeft een te grote functie in Overijssel. Ik vind vanaf nu dat u fantastisch bezig bent hier in Twente, in Overijssel. Ik zal met u strijden tegen Den Haag. We hebben in Twente creatievere ondernemers dan elders. En er is zó ook veel mogelijk. Bedankt dat ik hier mag werken. Fijn dat u even tijd had om mij te woord te staan tussen twee belangrijke meetings.

Nee hoor, ik geen koffie meer. Ik zal u het stuk even faxen ter correctie, zoals u van de andere krant al gewend was.

One flew over de coocoosnest….

Vorige bijdrage

Nummer 40: de harde plasser van Polman

Volgende bijdrage

Jan Geerdink moet veel meer ondernemer worden

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *