Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Nummer 36

Provinciale Staten van Overijssel mopperen wat over procedures en ze schuiven de hete aardappel van het regionale bedrijventerrein gezellig vooruit. Gedeputeerde Bennink gaf tijdens de commissievergadering afgelopen woensdag ongewild een aardig kijkje achter de schermen: hij heeft geen aanwijzingen dat de volksvertegenwoordigers serieus dwars gaan liggen bij het aanwijzen van het nieuwe industrieterrein bij Bornebroek! Zo werkt de politiek, met lobby en achterklap. In Enschede en Hengelo is het regionale bedrijventerrein vooral de ver-van-mijn-bed-show, waardoor de actievoerders in Bornebroek hun kaarten vooral moeten zetten op de gemeenteraad van Almelo. Die raad begint een beetje in de peiling te krijgen wat de kwaliteit is van de wethouders. Burgemeester Knip zat tijdens de commissievergadering eerder deze week (op de achtergrond) met gekromde tenen te luisteren naar het relaas van wethouder Pingen. Die opnieuw niet te beroerd was met de waarheid een loopje te nemen.

De mensen die echt eens willen lachten en zich verbazen over het niveau van de wethouders in Almelo adviseer ik eens op de site van wethouder Kuiper te kijken (bertkuiper.nl). Je komt niet meer bij van het lachen. Vervolgens is het treurigheid troef als je beseft dat zo iemand (de eerste de beste asielzoeker schrijft beter Nederlands) politieke verantwoordelijkheid draagt. Zijn inhoudelijke bijdragen bewijzen vooral dat hij een type is van wie je hoopt dat hij in een politiestaat nooit macht krijgt. Kuiper heeft per mail zijn PvdA-fractie gemaand zich in het openbaar te onthouden van commentaar op het nieuw aan te leggen bedrijventerrein, zoals hij het statenlid Relker (ook weer per mail) toespreekt dat die zich heeft te onthouden van commentaar op de erg enthousiast stijgende wethouderssalarissen. Ja, Kuiper laat zich niet dollen. Hij regeert met strakke hand.

Er zal wel een regionaal bedrijventerrein nodig zijn in Twente. Weilanden genoeg en Bornebroek lijkt de ideale plaats. Ik ben in de afgelopen jaren veelvuldig voorgelogen door ondernemers, door bedrijven. Akzo geloof ik per definitie nooit, dat bedrijf gaat over lijken als ze geld kunnen verdienen. En zo zijn er nog een paar. Maar ik leg me er niet bij neer als de politie met de waarheid gaat marchanderen om bewijs rond te krijgen. Ik leg me er ook niet bij neer als gekozen bestuurders de burgers met verhaaltjes proberen te overtuigen.

Waarom heeft Pingen niet gewoon eerlijk en rechtuit verteld waar hij en zijn collega\’s mee bezig zijn? En waarom houden de jongens van de Overijsselse Ontwikkelingsmaatschappij zich de laatste tijd zo oorverdovend stil? Waarom vertellen ze niet eerlijk dat ze bang zijn dat het nieuwe park wellicht niet zal vollopen? Waarom houden Kuiper en Pingen vooral van achterkamertjespolitiek? Waarom laat Pingen de (publicitaire) kastanjes uit het vuur halen door zijn Hengelose collega Kok?

Vorige bijdrage

Nummer 35

Volgende bijdrage

Nummer 37

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *