Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Nummer 37

Je stapt in een vliegtuig in de wetenschap dat je binnen een uurtje dood zal zijn. Als je plan slaagt, tenminste. En dat plan was om de piloot een kopje kleiner te maken en zelf achter de stuurknuppel te gaan zitten. Dan manoeuvreer je het vliegtuig het World Trade Center in. Doel: zo veel mogelijk mensen met jou de dood (de hel?) insleuren.

Ik kan alles beredeneren, waarom sommige ondernemers zo schandalig hun zakken vullen, waarom Akzo bewust mensenlevens riskeert om geld te verdienen, hoe het komt dat Almelo domme wethouders heeft. Ik begrijp zelfs dat er (gelukkig) mensen zijn die hun leven durven te geven (in een oorlog) voor een ideaal, zoals vrijheid voor hun kinderen. Maar er zijn dus fundamentalisten die denken dat er een God is, een Allah die hen het paradijs geeft als zij zoveel mogelijk anderen (onschuldigen) de dood (ze denken de hel) injagen.

Er komt nu oorlog, de Amerikanen zijn nopgal oppervlakkig, kil, dom en hebzuchtig. Geen reden overigens om een paar vliegtuigen op dat land te gooien, maar wel karaktertrekken die een oorlog onafwendbaar maken. De Amerikanen wilden tot afgelopen dinsdag niet meer bij oorlogen betrokken worden waarbij de kans bestond dat GI\’s in body-bags terugkwamen. Nu is wraak dat offer waard.

Ik was na de ramp in Enschede woedend dat de wereld gewoon doordraaide. Woedend op FC Twente dat ging voetballen, woedend op iedereen die gewoon zijn feestje bleef vieren. De voetbalwedstrijden dinsdagavond gingen gewoon door. KNVB-directeur Kesler is boos op Go Ahead en Emmen omdat zij weigerden te voetballen. Dick Schneider was een wereldvoetballer die te veel zoop en een te grote bek heeft. Maar ik neem mijn petje af dat uitgerend hij zei: wij spelen niet! Woensdagmiddag stonden FC Twente en de rest voor schot dat de UEFA ineens alle wedstrijden afgelastte. Zal wel onder druk van de sponsors zijn gebeurd. Niet zozeer uit menselijk oogpunt, maar omdat er geen hond naar de wedstrijden kijkt.

De omroepen gingen terecht samenwerken. Goed voor het nieuws, zou je zeggen. Ze hebben daar zoveel Karel van de Graven, die allemaal hun bijdragen willen hebben in de gezamenlijkheid. Van ellende werden twee verschillende programma\’s gemaakt op twee netten. RTV Oost gaf de landelijke nieuwsprogrammering door op het eigen kanaal. Niet dat iemand via TV Oost naar Nederland 2 gaat zitten kijken, maar wel een signaal naar de kijker dat er even wat belangrijker nieuws is dan het op non-actief zetten van Jan Schokker. Zoals Tubantia woensdag met een mooie krant kwam waarvan de eerste twee katernen ook over de aanslagen gingen. En het normale bestaansrecht van de krant (zoals het nieuws over het goede werk van de verkeersbrigadiers) ergens achterin verdween.

Ik heb dinsdagavond Ed van Thijn zitten interviewen. Moest die lezing eigenlijk wel doorgaan?

Vorige bijdrage

Nummer 36

Volgende bijdrage

Marti ten Kate bouwde Olympisch Steunpunt Twente op, maar. . .

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *