Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Nummer 39

Gisteren (donderdag) was de uitspraak over het faillissement van de fietsenfabriek Union in Nieuwleusen. Ik hoop dat het gelukt is, want dat betekent dat het bedrijf uit de klauwen gered is van directeur/aandeelhouder Van der Linden. Een curator kan in dat geval op zoek naar een overnamekandidaat. En ik hoop dat hij (de curator) dan ook direct een onderzoek doet naar mismanagement.

Het is inmiddels gebruikelijk dat de betere soort mens op deze aarde (Boonstra, Van Lede) bedrijfsmeevallers in eigen zak steekt en tegenvallers afwentelt op de maatschappij. Niemand die hen tegenhoudt, want de meeste commissarissen zijn exact uit hetzelfde hout gesneden.

Ik herinner me het telefoontje van de toenmalige topman Reudink van Ten Cate aan de krant die jaarlijks de salarissen van de bestuurders publiceert. Reudink was te laag ingeschat, hij liet de redacteur weten veel meer te verdienen. Hij heeft nu nog een zooitje commissariaten; denk je nou echt dat hij de bestuurders van die bedrijven adviseert qua salariëring een beetje te matigen?

Het gaat me niet om Reudink, het gaat om de mentaliteit, de zelfingenomenheid van de betere soort mens.

Zoals die Van der Linden in Nieuwleusen, zo\’n kleine krabbelaar. Je haalt ze er zo tussenuit. De jongens die vroeger idealen hadden en nu zelf aan de touwtjes trekken. Vliegen altijd business class, rijden in een grote bak, eten en drinken zich helemaal klem op kosten van de zaak. Nare mannetjes.

Die Van de Linden bralde altijd dat Union zijn pensioenvoorziening was, gooide onlangs de echte directeur op straat, omdat hij het zelf beter dacht te kunnen: de schuldenlast nam alleen maar toe. Zonder overleg verplaatst hij nu zijn lovebaby naar België.

De werknemers in Nieuwleusen die zich opmaakten voor het honderdjarige bestaan kunnen wat van der Linden betreft fijn de tering krijgen. En van die lege hal kan Van der Most wel een pretpark maken. De ondernemingsraad hoorde pas recent van zijn plannetjes: Van der Linden lichtte het personeel in, gaf geen toelichting, wilde geen vragen beantwoorden, maar vluchtte de bedrijfshal uit. En de claim van 1,3 miljoen van het bedrijf Euretco ontkende hij zelfs. Als werknemers hem bellen, gooit hij de hoorn op de haak.

Vorige week diende het kort geding. OR-voorzitter Lammertsen wilde de zitting bijwonen, hij werd geïntimideerd door een klerk van Van de Linden; sommige mensen doen alles voor geld. Lammertsen werd zonder pardon met ontslag bedreigd. Hopelijk leidt de claim van Euretco tot een faillissement, dan blijft een deel werkgelegenheid in Nieuwleusen. En laten we hopen dat Van der Linden geen ander bedrijf vindt om zijn pensioen veilig te stellen.

Maar ja, Het Betere Soort Mensen helpt elkaar altijd.

Vorige bijdrage

Nummer 38

Volgende bijdrage

Nummer 40

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *