Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 36

Frans van Vught speelt hoog spel. De rector magnificus heeft de universiteit voor niets gekregen van de overheid, maar hij moet nu wel zelf zorgen voor het onderhoud van de panden. Daar is hij lekker mee, want die panden hebben nogal wat achterstand.

De gemeente Enschede liet vuurwerkfabriekjes ongestoord hun gang gaan, maar heeft de universiteit (overigens niet geheel ten onrechte) wél de wacht aangezegd: de gebouwen moeten eind 2008 in orde zijn, anders gaan ze onherroepelijk dicht.

Van Vught heeft zijn spaarpot omgekeerd en een reorganisatie op poten gezet waarbij 160 banen worden geschrapt. Van de in totaal 2.500 UT-werknemers, van wie de helft direct en de andere helft indirect bij het onderwijs is betrokken. Mensen voor stenen dus.

Van Vught riep tegen iedereen die het maar horen wilde dat het daarbij zou blijven. Het geld was op, de universiteit kon niet verder reorganiseren, bovendien was Twente genaaid door de rijksoverheid, want de universiteitsgebouwen in Twente waren bij de overdracht beduidend ouder dan die van andere universiteiten. Dus de overheid moest de rest van het onderhoud maar betalen, voor Van Vught was de maat meer dan vol.

Van Vught dreigde met opstappen en hij dreigde de universiteit te verhuizen naar Almere.

De universiteitsraad vertrouwt Van Vught niet verder dan ze hem zien en hecht weinig geloof aan de woorden van de rector. De reorganisatieplannen deugden ook niet. Het aantal faculteiten neemt af en niemand die al wat weet over begrotingen, indelingen, niets. Daarom staat het personeel in overgrote meerderheid achter de universiteitsraad.

Om een gebaar te maken heeft Van Vught zijn bestuur verkleind van vijf naar drie personen (net als bij andere universiteiten overigens); Sistermans zit weer gezellig in de Raad van Toezicht en Apers krijgt de belangrijkste onderzoeksbaan op de UT, wat de universiteitsraad deed verzuchten dat Van Vught met alle herplaatsingen zo zou moeten omgaan.

Van Vught smeekte deze week de nieuwe minister Van der Hoeven om geld voor de opknapbeurt van zijn bedrijf. Omdat het oneerlijk is, omdat de UT zo goed is, prestaties moeten beloond worden. “En anders komen er nieuwe saneringen”, zo zei hij. Niks daarvan! Dan ben je gewoon weg, Frans. De mensen op de UT zijn je inmiddels meer dan zat. Ik heb een stapel kopieën van interne brieven liggen, waarin het vertrouwen in je wordt opgezegd.

Van Vught speelt hoog spel. Als hij verliest moet hij wegwezen. Of echt de verhuizing naar Almere doorzetten. Twente heeft onder anderen met de burgemeester van Enschede en de chef van de Netwerkstad meer dan genoeg ongeloofwaardige bestuurders.

Vorige bijdrage

Nummer 35

Volgende bijdrage

Nummer 37

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *