Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 39

Hoofdredacteur Olde Kalter van de Telegraaf zei vorige week dat de regionale kranten vooral regionaal nieuws moeten opschrijven. Dat is hun kracht, vind hij. Een beetje flauw is het wel, want hij is gewoon bang voor zijn eigen markt.

Toch dacht ik dat ik gek werd deze week toen Tubantia opende met het nieuws dat de AEX door de 300-puntengrens is gezakt. Ze hadden het verhaal nota bene van het ANP-net gehaald. De eigen redacteuren waren blijkbaar vooral druk geweest de bijlage over ondernemers vol te schrijven en zelfs die was deels overgenomen van Twentevisie en de Roskam.

De regionale krant in Twente redeneert dat de lezers gek zijn, net als die beurssukkels. En gelijk hebben ze. Want hele horden zullen dit weekend naar de Lezers Dagen in het Expo Center komen, om Hennie Kuiper in het echt te zien, of de grootste pompoenenkweker van de regio. Schei toch uit!

Bij Radio Oost wordt ook welk uur de stand van de AEX voorgelezen op een toon alsof Bush nu echt Irak is binnengevallen.

Beroepshalve moet ik die beurs volgen en ik lach me helemaal gek om de paniek. Er werken bij de banken en pensioenfondsen mannetjes die jarenlang tonnen aan bonussen binnensleepten omdat ze voor hun bedrijf veel geld hadden verdiend met beleggen. Dat kon in die tijd elke mongool. Maar ze wilden meer, meer, meer. En dus werd verhoudingsgewijs steeds meer belegd in aandelen. En wie is de lul? De verzekerden die ineens moeten bijbetalen, die ineens hun goede eindloonregeling omgebogen zien worden in veel slechtere regelingen waardoor ze zichzelf moeten bijverzekeren.

We zijn klootjesvolk en we blijven het. Directeuren hebben jarenlang hun bedrijven leeggestolen, maar het plebs accepteerde dat die lui salarissen van vijf miljoen gulden toucheerden.

En we laten ons bestelen door die driedelige pakken die maandelijks nieuwe winstvertiendubbelaars of andere constructies bedachten waaraan vooral zij, de banken en ook de deelnemers een paar centen konden verdienen. Dat is nu stuk gelopen. Meer dan zeventig procent van de particulieren heeft zich van de beurs afgekeerd en spaart weer netjes via een spaarrekening.

De opening van Tubantia en de AEX-uuropener van Radio Oost zijn natuurlijk vooral bedoeld voor de mensen met een flinke belegginshypotheek, voor de mensen die veel geld hebben geleend en belegd: hun zelfmoordneigingen aanwakkeren.

Sukkels met aandelen opgelet. Als je het geld niet nodig hebt, verbijt je nog een paar jaar, de beurs gaat gegarandeerd weer omhoog. Het verlies pak je pas als je verkoopt. Fijn voor jullie, jammer voor al die snelle jongens die weer het grote geld zullen pakken.

Wij zijn als kwispelende honden, hoe vaak je ons ook slaat, we blijven altijd terugkomen.

Vorige bijdrage

Nummer 38

Volgende bijdrage

Nummer 40

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *