Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 15

Ik heb in het verleden ook wel eens een akkevietje gehad met de fiscus. Ik heb overigens de hele schuld moeten betalen (en terecht), alleen de heffingsrente over een bepaalde periode (289 euro) werd mij kwijtgescholden. Sindsdien doet zo\’n gespecialiseerd bureautje mijn administratie. Ik begrijp dat de vroegere voorzitter Cees Anker van FC Twente (net als ik toentertijd) de blauwe enveloppen automatisch in een la flikkerde. Ik kocht liever een nieuwe motor of ging weer naar Rome dan dat ik die aanslag overmaakte. En Anker gaf het geld liever uit aan spelers. Alles is te verklaren. Behalve één ding.

Waarom heeft Dik Wessels het zover laten komen? Dik? Broer Herman is toch voorzitter? Jazeker, maar Dik heeft samen met directeur Freek van Beusekom die gesprekken met de heren van de belastingdienst gevoerd. Als Dik Wessels iets wil kopen, laat hij dat in sommige gevallen door stromannen opknappen. Want zodra bekend wordt dat investeringsmaatschappij Reggeborgh of Dik Wessels iets wil kopen, vliegt de prijs omhoog. De fiscus heeft nooit van één eurocent vermindering willen weten; zes van de acht heffingen werden ook door FC Twente niet bestreden. En Dik wil best wel wat doen. Maar niet alleen. Hij wil dat de gemeente de portemonnee trekt, de supporters en de sponsors. En de fiscus zou een deal moeten maken. Maar de fiscus durft nu wel door te pakken; bij Ajax, Feyenoord en FC Utrecht zou het belastingkantoor (in Utrecht) als een standbeeld van Saddam worden neergehaald. En dat weet en irriteert Dik. En dan wordt hij boos. Dwars. Loopt hij weg.

Niet Dik, maar de ABN AMRO heeft bijvoorbeeld Miracle Planet de nek omgedraaid. Dik voelde zich door zo\’n omhoog gevallen regionaal directeurtje in de zeik gezet (dat ging om een goedkopere herfinanciering) en hij zette er een streep onder. Dik betaalde alle schulden, gaf iedereen (behalve de bank en een paar exploitanten die het verknald hadden) waar ze recht op hadden en sloot de deur. Want Dik wenst geen faillissementen waar zijn naam (of Reggeborgh) onder staat. Wat zeker niet betekent dat Dik een zacht ei is. Half Twente schijt in zijn broek voor hem en lult vooral achter zijn rug. Ik zat een keer met een gerespecteerde IT-ondernemer (wiens bedrijf nu van Switch is) bij Dik aan tafel. Ik ging over mijn nek van die IT-slijmbal. Dik is als een mooi wijf. Alle mannen doen zich net even beter voor, buikje in, iets te hard lachen om zijn flauwe grap. Vergist hij zich in zijn boosheid? FC Twente is geen bedrijf, althans geen echt bedrijf. Was hij te druk met zijn reverse take over? Je kan de licentie niet zomaar in een andere BV doen.

Voor Dik is drie miljoen euro als voor mij driehonderd euro. Zijn broer is voorzitter, de directeur staat op zijn loonlijst. Toen Dik kwam vermoedde ik na de beker een kampioenschap. Niet een faillissement.

Dik, kijk in de spiegel, slik één keer en los deze klus op zoals je altijd problemen oplost.

Vorige bijdrage

Nummer 14

Volgende bijdrage

Commentaar: Advertentie-euro

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *