Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 20

Ik werd helemaal misselijk toen ik maandagavond die gladde rotkop van Abraham Moszkowicz weer bij Nova zag opduiken. Centraal Beheer heeft het beste televisiespotje ooit gemaakt met pa en zoon M. Een jonge gozer rijdt zachtjes achterop een limousine, dan stappen de twee gladjanussen uit die over hun nek wrijven. Ze schijten op de hele maatschappij. En al helemaal op mensen als André de Vries. Die wil je ook niet in je vriendenkring, want wellicht heeft hij Enschede niet in brand gestoken, hij is wel ooit veroordeeld voor een poging zijn auto in brand te steken. De diesel die hij gebruikte had hij gekocht met marken die hij in Duitsland had verdiend met zwart werken.

Toen De Vries werd opgepakt, kreeg hij een piketadvocaat (Stegeman uit Goor) toegekend. Niet veel later hing M. aan de lijn. Hij kreeg de klus, niet Oscar Hammerstein die hijgend aan de andere lijn hing. M. verdedigt iedereen inclusief Desi Bouterse. Waar de Enschedese topadvocaat R.F. Speijdel niets met de vuurwerkramp te maken wil hebben omdat hij daar zelf woont, weet ik met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat M. halsoverkop naar Berlijn afreist als daar een stokoude Adolf opduikt. Die man verdient ook een eerlijk proces, zal hij melden bij Nova, RTL Boulevard, of Barend en Van Dorp. M. doet alles voor een foto in de Telegraaf, die man is zo eng, als je belt namens de regionale pers belt hij je niet terug, wel als je zegt van het ANP of de Telegraaf te zijn.

Ik begrijp tot op de dag van vandaag één ding niet: hoe kwamen die vuurwerksporen op het rode sportbroekje van De Vries? De Vries zelf beweert dat hij tijdens de ontploffing in het Rutbeek was.

Het interesseert M. echt geen reet of De Vries het wel of niet gedaan heeft. Hij geeft echt niet om die 22 doden en duizend gewonden. Het gaat hem om zijn eigen eer en glorie. De Vries is niet dankzij M. vrijgekomen, eerder ondanks. Ook Stegeman had hem vrij gekregen.

In Almelo probeerde M. de rechter te wraken, in zijn ogen een stelletje amateurs. M. kwam heel selectief naar zittingen van de rechtbank of de rechter-commissaris. Hij kwam zelfs niet opdagen toen zijn cliënt De Vries werd gehoord door het Hof. Die zitting was speciaal gepland op een middag dat zijne excellentie M. een gaatje in zijn agenda had. Dan ben je wel heel arrogant. De rechter was daarover terecht gepikeerd.

Maar natuurlijk dook hij op met zijn geblindeerde BMW in Lelystad om die ongewassen dweil van een De Vries op te pikken.

M. heeft echt niets bijgedragen. Zijn winst was niet de vrijlating, maar zijn optreden bij Nova.

Ach, het is altijd al zo geweest: er kan geen ramp of crisis zijn of er worden mensen beter van.

Vorige bijdrage

Nummer 19

Volgende bijdrage

Commentaar: Maffia

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *