Roskam Moordkuil Jaargang 09, 2003

Nummer 19

Waar haalde de politie ineens 140 ME\’ers vandaan om de burgers van Kloosterhaar in elkaar te meppen? Normaal hebben ze nooit iemand beschikbaar. Meer blauw op straat is vooral bedoeld om de burgers in toom te houden, de parkeerautomaten worden dan nog beter gecontroleerd, je krijgt aan de lopende band bekeuringen omdat ze je vanachter een boompje hebben gefotografeerd als je 53 of 124 kilometer per uur rijdt. De politie heeft helaas geen interesse in je als je beroofd bent. Je doet toch alleen aangifte voor de verzekering.

Er zijn hele groepen mensen die menen zich alles te kunnen permitteren. Die met honkbalknuppels de sirenes van politieauto\’s staan af te meppen. Die voor de grap etalageruiten ingooien. Ook in het oosten van het land zijn woonwagenkampen en een aantal buurten no-go area\’s. Voor de gewone burgerij én voor de politie.

Toen Pim Fortuyn dat hardop zei, ontkende de politie dat. Ach, wie luistert nog naar de politie? Als de heren in het blauw hun broekjes volpoepen uit angst, dan praten ze altijd over deëscalatie. Zoals bij de beruchte Miro-rellen en vorig voetbalseizoen nog toen de politie bij Vak P (FC Twente) ging overleggen of ze alsjeblieft het supportershome in mochten. Wel kwam diezelfde politie met heel veel machtsvertoon en agressie een paar dagen daarna de studio van RTV Oost binnenvallen om een TV-band op te eisen. Dan durven ze wel.

Jan met de Pet die gewoon hard voor zijn centjes moet werken, ziet dat natuurlijk ook en begint het een beetje zat te worden. En daaraan is ook de opkomst van Pim Fortuyn te danken geweest. Niet dat er na Fortuyn ook maar iets veranderd is, hoor.

Burgemeester Meulman zat afgelopen vrijdag op de golfbaan in Hattem. Een beetje praten met de andere burgemeesters uit de kop van Overijssel over dualisme, want daar is de huidige burgemeester van Hattem (Carry Abbenhues), die de nieuwe gedeputeerde van Economische Zaken wordt, op afgestudeerd. Gezellig. In het zonnetje. Hoe houden we die sukkels in de gemeenteraad een beetje in toom nu we ze niet meer constant in de gaten kunnen houden?

Wethouder Prinsse (van Hardenberg) zei bij TV Oost afgelopen weekend dat ze nooit hadden gedacht dat de ruzie zo hoog zou oplopen. Duidelijker kon hij zijn eigen onkunde en onvermogen niet omschrijven. De wethouder wist van niets.

Er werd voor geld geneukt, er werd gedreigd, geïntimideerd. En de wethouder wist van niets. De wijkagent ook niet, want die bekeurde net een oud-vrouwtje dat door het rode voetgangerslicht was gelopen.

De politie had 140 ME snel paraat. Tegen de bevolking. Bestuurders en politie falen, maar o wee als de bevolking ten einde raad het recht in eigen hand neemt. Wedden dat die opgepakte burgers langer vast zitten dan die klootzak?

Vorige bijdrage

Nummer 18

Volgende bijdrage

Nummer 20

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *